Меркел: Политическата стабилност на Западните Балкани означава и стабилност за нас

1746
Меркел: Политическата стабилност на Западните Балкани означава и стабилност за нас
Снимка: Getty images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че задължение на Европейския съюз е да приближи региона на Западните Балкани „бавно, но сигурно“ към членството в ЕС.

„Политическата стабилност в региона означава политическа стабилност и за нас. Знаем това от опит“, каза тя по време на европейския форум за Западните Балкани в италианския град Триест, цитирана от БГНЕС.

По-рано в рамките на събитието австрийският канцлер Кристиан Керн изрази подобна позиция, посочвайки, че трябва да се върне ясната европейска перспектива за региона.

Голяма среща за интеграцията на Западните Балкани към ЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев ще оглави правителствената делегация на Скопие на четвъртата среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в ...

Западните Балкани не са заден двор на Европа, а нашата всекидневна“, каза той по време на форума на ЕС за региона в италианския град Триест. Той също така допълни, че ЕС е загубил влиянието си за сметка на руско, китайско, уахабитско и турско.

Керн заяви също, че новият американски президент Доналд Тръмп е създал нова динамика в Западните Балкани и обяви, че „не бива да се позволява формирането на извъневропейски сили“.

Канцлерът също така посочи, че регионът може да бъде даден за пример що се отнася до справянето с миграцията.

Срещата за Западните Балкани в Триест е важна за Македония, тъй като на нея се говори за европейските перспективи на целия регион, но също така и за неговото регионално свързвана, заяви от своя страна македонският премиер Зоран Заев в рамките на форума.

Хан: ЕС може да се разшири с държави от Западните Балкани след 2019 г.

Разширение на Евросъюза с една или няколко държави от Западните Балкани може да се осъществи по време на следващия състав на Европейс...

В съобщение от пресслужбата му се посочва, че той е бил доволен от срещите, които е провел, тъй като според него те са оставили сериозно впечатление, че съществува отлична европейска перспектива за Македония и за Западните Балкани.

„Срещите не само, че ще увеличат комуникативността, свързаността, транспорта, сътрудничеството, икономиката между всички тези страни, но също така вярвам, че ще изпратят силен сигнал към европейските институции фокусът на Европа все повече да бъде насочен към самия регион“, каза той.

На въпрос дали е решено нещо конкретно за т. нар. Коридор 8, който трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и до Албания, Заев заяви, че ще остави конкретните данни да бъдат обявени в края на срещата.

Но Македония е големият победител от тази среща. Процесите, които днес трябва да бъдат обявени като резултат по отношение на конкретната подкрепа за изграждането на инфраструктура, са много значими за бъдещите икономически и преди всичко за цялостните перспективи за свързаност на Република Македония в региона и в Европа“, каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа