Мицкоски: Не очаквам чудеса по отношение на българското вето

3795
Мицкоски: Не очаквам чудеса по отношение на българското вето
Снимка: БГНЕС

„Страните от Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства, но ние трябва да покажем мъдрост и зрялост, които ще отразяват визията и перспективата на региона“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за белградския всекидневник „Политика“.

„Вярвам в ново общо бъдеще и общ патриотизъм, който ще ни обедини в решаването на общи проблеми, да се борим за по-добър стандарт, за по-добро образование и здравеопазване. Нека оставим големите национални проблеми, които никога не са донесли добро на Балканите, нека се борим за по-добър живот, защото само това може да донесе прогрес. В този контекст „Отворени Балкани“ е добра възможност за по-задълбочено сътрудничество“, каза Мицкоски.

Той подчерта, че не гледа на "Отворените Балкани" като на заместител на ЕС, а като инициатива, която може да помогне за улесняване на комуникацията в региона, а лидерите трябва да се съсредоточат върху точките, които ни свързват, а не тези, които ни разделят.

В Скопие ликуват: Решението за РС Македония е най-високият приоритет на бъдещото българско МВнР

Максимално бърз работен процес за преодоляване на спора между София и Скопие - това съобщиха от партията "Продължаваме промяната" на ду...

„Да инвестираме в доверие и близки контакти, за да може регионът да се развива, да участва в съвместни инфраструктурни проекти, но и по-честа комуникация. Нуждаем се от мъдрост и разум, не за да произвеждаме нетолерантност, а за да произвеждаме добра енергия. Искаме уважение, но и даваме уважение. Нека затворим печално известните глави от нашата история и да подчертаем точките на приятелството. И тук има огромен потенциал за работа. Трябва да завършим тази работа, това е преди всичко наша задача, а не на Европейския съюз“, каза Мицкоски.

По отношение на перспективите на страните от региона за членство в ЕС лидерът на ВМРО-ДПМНЕ смята, че напредъкът трябва да се основава на ценности и заслуги, но подчерта, че Балканите са уморени от фалшиви надежди и чакане.

„ Достойнството не трябва да се губи при твърде дълго чакане. Отговорността за това е на балканските лидери, но и на европейските. Европейският съюз трябва да прояви гъвкавост и всички страни на Балканите трябва да демонстрират сътрудничество в този процес. Не трябва да се злоупотребява с правото на държавите членки да налагат вето на страни, които наистина заслужават напредък, нито трябва да има победители и унижавани. Винаги, когато на Балканите сме се обръщали към миналото, ние сме засядали, сега трябва да гледаме към бъдещето. Да правим обратното на всичко досега“, подчерта Мицкоски.

По отношение на българското вето върху началото на преговорите на РС Македония с ЕС, Мицкоски каза, че не очаква чудеса, но очаква всяко правителство в страната да се грижи за македонските стратегически интереси и да уважава гласуваното от мнозинството депутати в резолюцията, която защитава и отразява македонските червени линии.

Македонският печат с големи надежди: Кирил Петков ще има нов подход към РС Македония

Всички македонски медии съобщават подробно за вчерашните предсрочни парламентарни избори у нас и за първия тур от президентския вот, пр...

По повод изявлението на депутата Кастриот Реджепи, че е получил уверение от представители на САЩ и ЕС, че РС Македония ще получи дата за преговори през декември, Мицкоски каза, че няма такава информация и че досега не е чувал някой от тези центрове на власт да я е потвърдил.

„Очаквам уважение, защото отдаваме уважение на съседите. В тази връзка всяко правителство трябва да се съсредоточи върху решаването на вътрешни проблеми. Реалната икономическа ситуация, липсата на инвестиции, наличието на корупция са наистина тревожни. Нека си свършим домашната работа и само така ще отнемем аргументите на тези, които искат да спъват европейската интеграция. И не трябва да затъваме във въпросите, които ни разделят и създават конфликти, а да работим върху ново бъдеще“, подчерта Мицкоски.

На въпрос за провалилия се вот на недоверие, за чието гласуване настояваше ВМРО-ДПМНЕ, Мицковски посочи: Накратко, истинският въпрос не е дали, а кога ще падне това правителство. В момента имаме правителство, което има подкрепата на депутатите, която осигури в резултат на отвличането. Депутатът, който смени позицията, мистериозно изчезна, за да се появи по-късно, което означава, че политическата криза се задълбочава“, допълни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

По повод оставката на премиера Зоран Заев Мицкоски подчерта, че е необходима не само неговата оставка, но и оставката на цялото правителство, след което "единственият разумен и логичен изход" ще бъдат предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани