МВФ: Финансов крах на Гърция ще се отрази и на други балкански държави

4466
МВФ: Финансов крах на Гърция ще се отрази и на други балкански държави
Снимка: Getty Images/Guliver

"Евентуално влошаване на ситуацията в Гърция ще има последици за балканските държави, в чиито банкови системи гръцките банки имат значителен дял", предупреди заместник-директорът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Йорг Декресин.

В доклад за състоянието на икономиките на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, МВФ оценява, че ЕС се намира в много различна ситуация, отколкото преди четири години, което значително ограничава риска от ефекта на доминото на кризата, предаде гръцкият вестник "Имерисия", цитиран от БГНЕС.

Въпреки това, Декресин подчерта, че клоновете на гръцките банки представляват 14-22 процента от банковата система в България, Албания, Македония, Румъния и Сърбия, което означава, че тези банки ще имат нужда от ликвидност, ако ситуацията в Гърция се влоши.

Голям рисков фактор крие и големия брой на необслужваните кредити в някои клонове на гръцките банки, подчертава представителят на МВФ.

Освен финансово-икономическата връзка между Гърция и страните от Югоизточна Европа, има и търговски връзки, които могат да бъдат засегнати, ако икономическата ситуация в Гърция се влоши. Износът на Гърция в тези държави значително е намалял в сравнение с 2008 г., което е знак за цялостната слабост на гръцката икономика, подчерта Йорг Декресин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com