Никола Димитров: Българите сложиха вето на приятелството между страните ни

3988
Никола Димитров: Българите сложиха вето на приятелството между страните ни
Снимка: БГНЕС

“Българското вето не е само за нас, а и на европейската политика на Балканите и на македонскобългарското приятелство”. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров на пресконференция в Белград след срещата в рамките на инициативата “Отворени Балкани”, предаде агенция МИА.

“Отворени Балкани” допълва европейската интеграция. Това означава, че границите ще имат по-малко значение и потенциалът ще се използва за увеличение на икономическия растеж”, заяви Димитров в отговор на въпрос смята ли, че инициативата по някакъв начин е “затворен ЕС” за Северна Македония и Албания, тъй като е блокирана датата на двете държави за начало на преговорите с ЕС. По думите на Димитров е трудно да се намери страна, която да е по-лош пример от Северна Македония какво се случва, когато ЕС не изпълнява обещанията си. “Тогава европейската бюлетина не става атрактивна и гражданите губят доверие, че може да имат европейско бъдеще”, каза вицепремиерът, който представлява Скопие на срещата, след като Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка. Той добави, че в последно време се коригира сам, тъй като не е честно да се критикува целият ЕС, след като проблемът е само с една страна-членка

Македонският вицепремиер с нова атака срещу България

Македонският вицепремиер Никола Димитров отправи пред сръбски медии нови обвинения срещу България, предаде БГНЕС. България със своята ...

“В пакета за разширяване Европейската комисия посочва, че отлагането на процеса на интеграция на Северна Македония и Албания подкопава доверието към ЕС в целия регион. Но това вето не е вето само на нашето европейско бъдеще, а и на европейската политика на Балканите. Това е вето на македонскобългарското приятелство”, твърди Димитров, който е бивш външен министър.

Не за първи път той отправя тежки упреци към България. Миналата седмица в интервю за сръбската тв Ен1 заяви, че заради забавянето на европейската интеграция за Западните Балкани проевропейските и прореформистките сили в региона започват да губят позиции, а подкрепата за членство в ЕС намалява. “Както знаем, главна пречка пред нас беше Гърция и въпросът за името, решихме това. И в този момент, когато ни беше много нужен успех, за съжаление, нова пречка ни прави друг съсед - България”, посочи тогава Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com