Партията на Тадич пред разпад

3988
Партията на Тадич пред разпад

Доскоро управляващата дълги години Демократическа партия /ДП/ в Сърбия на Борис Тадич е изправена пред най-тежката си криза. След загубата на парламентарните, а след това и на президентските избори през месец май тази година има все повече призиви за оттеглянето на Тадич от лидерския пост в партията.

Дори и заместник-председателят на ДП Драган Джилас поиска Борис Тадич да напусне ръководния пост. Ако това не се случи Джилас заплаши да сформира нова политическа партия. На същата позиция е и другият заместник на Тадич Боян Пайтич, който определя поведението на Тадич като неприемливо.

Експерт: Любимецът на Запада Тадич фалира Сърбия

Структурата на властта в Сърбия е коренно променена. Въпреки това всичко си остава по старому. Страната трябва преди всичко да се пре...

Според вестник "Блиц" има предложения Борис Тадич да бъде избран за почетен председател, а Джилас като заместник да поеме ръководството на партията, но самият Джилас е бил категоричен, че досегашният лидер трябва да се оттегли напълно от партията. "Джилас смята, че създаването на нова партия е крайно решение, но той не бяга от подобна опция. Преди това обаче иска да използва всички възможности в самата ДП. Ако това не даде резултати тогава остава идеята на Пайтич за създаване на нова формация", казва достоверен източник пред изданието.

Ръководството на партията трябва да се събере на 1 септември. В лагера на Тадич смятат, че не трябва да се бърза с избора на лидер и призовават това да стане в края на годината. Кръгът около Джилас призовава за незабавна промяна в ръководството за да може партията да функционира напълно.

Самият Борис Тадич на няколко пъти през последните два-три месеца открито заяви, че няма намерение да се оттегля. "В партията в момента се анализират причините и отговорността за изборната загуба, но по тези въпрос не трябва да се избързва, защото сега от ДП не зависи съдбата на страната ни. Лично не вярвам да се стигне до разкол и разцепление в партията, защото ДП е национална институция, която е от голямо значение за държавата", каза Тадич в интервю за Бета. "След изборите казах, че моя е отговорността за резултатите, но трябва да се види и кои са виновниците за изборните резултати", каза още Борис Тадич.

БГНЕС

Сръбски наркобос обяви награда от 10 млн. евро за главата на Тадич

Сръбският наркобос Дарко Шарич, който се издирва от местната полиция и Интерпол, обяви, че дава награда от 10 милиона евро за убийств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани