Прилагането на Договора от Преспа между Гърция и РС Македония буксува

3747
Прилагането на Договора от Преспа между Гърция и РС Македония буксува
Снимка: iStock/Guliver

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е на официално посещение в Република Северна Македония. Негов домакин ще бъде министърът на външните работи Буяр Османи. Посещението на гръцкия външен министър е във важен момент, когато обстоятелствата в региона и световната криза изискват съвместна координация и действия между двете съседни държави, което потвърждава и насърчава стратегическото партньорство, според министерството на външните работи.

Планирано е министрите да обсъдят двустранните отношения, напредъка в развитието на стратегическото партньорство, развитието в региона, особено по отношение на неговите интеграционни процеси, както и развитието по света, като се обърне специално внимание на най-новите ангажименти в борбата с пандемията и ситуацията в Афганистан. Според съобщенията се очаква двамата министри да поставят на масата постигнатото досега и върху какво трябва да се съсредоточат в следващия период, като задължение, поето с подписването на Преспанския договор между двете страни.

След повече от три години Северна Македония съгласно договора промени официалното име на страната, последвано от смяна на надписите и имената на държавни институции, започна премахването на слънцето от Вергина, а от 1 юли започна издаването на документи с новото име на държавата.

Но как върви изпълнението на задълженията по споразумението в Гърция?

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас, говорейки наскоро за Договора от Преспа, заяви, че това е модел за разрешаване на различията по мирен начин, защита на националните интереси и изграждане на доверие в най-трудните времена.

"ЕС трябва активно да подкрепя Договора от Преспа, трябва да направи всичко необходимо за провеждане на междуправителствени конференции с Република Северна Македония и Албания, както и за постигане на напредък в преговорите между Белград и Прищина", каза Ципрас на церемония в Мюнстер, Германия, по време на връчването на международна награда за мир на Вестфалия. Точно Ципрас на 2 април 2019 г. заедно с македонския премиер Зоран Заев подписаха три меморандума, произтичащи от договора, подписан в Нивици.

Но след смяната на правителството в Гърция меморандумите заседнаха в парламента на Атина, който не ги ратифицира. Става въпрос за икономическото сътрудничество между двете страни, ускоряването на македонските европейски интеграции и контрола на македонското въздушно пространство.

Груевски сравни съдебната система на РС Македония с тази на талибаните

Бившият премиер на РС Македония Никола Груевски констатира:“ Заев ще приеме бежанци от Афганистан, за да се спасят от талибаните...

Ципрас наскоро разкритикува настоящото гръцко правителство и премиера Кириакос Мицотакис, че макар да зачита Договора от Преспа, той отлага за неопределено време ратификацията на трите меморандума за сътрудничество с РС Македония. „И наистина се чудя къде са се скрили всички онези, които тогава са се борили с омраза срещу договора, който защитаваше и защитава националните интереси. Но днес самият г -н Мицотакис, който тогава беше начело на тази борба, от една страна декларира, че уважава договора, но от друга страна, показвайки политическо малодушие и лицемерие, отлага за неопределено време меморандумите за сътрудничество със Северна Македония, меморандуми, които защитават националния интерес, защото гарантират, че гръцките военни самолети ще бъдат тези, които ще наблюдават въздушното пространство на съседната ни държава", заяви лидерът на СИРИЗА.

Гръцкият вестник "Катимерини" обяви в края на юни, че Атина ще отложи ратифицирането на три меморандума за сътрудничество между Република Северна Македония и Гърция в парламента, поради "туит" на премиера Зоран Заев по време на мача между РС Македония и Холандия в Амстердам. Така ратификацията на меморандумите ще се проведе през септември вместо през юли. Заев написа в Туитър "македонски национален отбор по футбол", след което Гърция го призова да спазва изцяло Договора от Преспа относно името на страната, включително при международните спортни състезания. Този „инцидент в туитър“ беше предшестван от посещението на Заев при турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, което Гърция не коментира официално, а македонската общественост не научи нищо за него. Дали Заев е поискал и получил от Ердоган нещо друго, което не харесва на Гърция - остава неизвестно и формално цялото посещение се свежда до подарък от 30 000 ваксини.

Провеждането на второто междуправителствено заседание също е предизвикателство в отношенията между двете страни. Съгласно Договора от Преспа, Съветът за сътрудничество на високо равнище, председателстван от министър-председателите на двете страни, „ще се събира най-малко веднъж годишно и ще бъде компетентният орган за правилното и ефективно прилагане на този договор и плана за действие, който ще произтече от него". Първото междуправителствено заседание се проведе в Скопие през април 2019 г., по време на посещението на тогавашния премиер на Гърция Алексис Ципрас. Гърция трябва да бъде домакин на следващата среща.

Договорът за разрешаване на спора за името между Македония и Гърция беше подписано на 17 юни 2018 г. в Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро. Той сложи край на 27-годишен спор, припомня Дойче веле. С новото име Северна Македония стана 30-ият член на Северноатлантическия военен алианс, НАТО точно преди началото на преговорите за присъединяване с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com