Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши братя

9457
Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши братя
Снимка: БГНЕС

Проблемите между България и Северна Македония могат да бъдат решени с по-широко сътрудничество между страните - медии, търговия, пътувания. "Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са нашите братя. Те са една съседна държава, която има свои интереси". Това каза пред btv проф. Иван Илчев, член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която заседава тази седмица в Скопие.

Самото заседание

За какво се разбираме със Северна Македония - че Климент, Наум и цар Самуил са част от българската история

Няма държава, която да се е отнасяла по-приятелски към Северна Македония от България. В това беше категоричен проф. Кирил Топалов, койт...

Този път беше относително, няколко градуса по-спокойно, но по същество срещата се проведе без по същия начин като предишните, коментира той.

Реалните решения, които са били взети, са две: следващата среща ще бъде в началото на декември в София, а през 2021г. комисията ще заседава 5 пъти.

"Няма да има абсолютно никакво значение какво сме решили, ако то не влезе в учебниците.", категоричен беше проф. Илчев. И даде за пример как в учебниците за 6-ти клас (когато се изучава България) в Северна Македония трябва да бъде подчертано, че се учи трактовка на авторите, а не историческа истина, базирана на извори.

"Прабългарите са номадски народ, от татаро-монголски тюркски произход и са се занимавали с грабителство - това е записано там, и въпреки че се разбрахме, че това е нон сенс, това не се е променило в учебниците им, каза професорът. 

"За Гоце Делчев колегите работят бавно умишлено. Разгледа се в комисията едва в последните 20 минути. Техните становища не са единни. Сред тях има интелигентни и знаещи, но има и повлияни от пропагандата – имаше един, който дори не искаше да признае , че Гоце Делчев е от български произход. И размахваше ксерокопия от Никола Делчев, който иска пенсия и казва, че е от Кукуш, но не пише, че е от български произход.", разказа Илчев.

Борисов заблуждава за резолюцията от ЕП и във връзка със Северна Македония

"В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и "македонско малцинство" в Бълга...

"Спорът с Македония не е дребнотемие, дотолкова доколкото може би 1/3 от населението на София са потомци на древна Македония.", каза още той.

По-важните въпроси според проф. Илчев обаче са други:

"Не се чувствам в капан, а неприятно затова, защото очите на всички са вперени в комисията, която е една от 40-те подточки в договора, а за останалите отговарят политиците. А за тях не е направено нищо.", каза още той.

"Големият въпрос струва ми се е дали Северна Македония ще влезе в ЕС? Вие виждали ли сте анализ направен от българското правителство за ползите и вредите от влизането или не на РМ в ЕС? Ако няма анализ как? Българската политика малко ми прилича на щрауса, който си крие главата в пясъка. Само че пред нас няма пясък, а има бетон.", категоричен беше професорът.

"Да, Европа не разбира за какво става въпрос. И ние не сме направили нищо за да променим това.", заяви той и попита колко европейци сме привлекли чрез стипендии у нас.

Ексклузивно: Какво пише в Меморандума на България за Северна Македония?

В разяснителен Меморандум за отношенията между България и РС Македония относно присъединяването на Скопие към Европейския съюз се подче...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика