Референдумът за де факто забрана на браковете между хомосексуални в Румъния не успя

3604
Референдумът за де факто забрана на браковете между хомосексуални в Румъния не успя
Снимка: iStock/Guliver

Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния, която да премахне възможността за еднополови бракосъчетания, е 20,41%, съобщиха от Централната избирателна комисия на северната ни съседка, предаде БГНЕС.

Малко над 3,7 млн. граждани са упражнили правото си на глас. За признаване на референдума обаче е необходимо участието на минимум 30% от избирателите.

Референдумът за по-точното определение на понятието "семейство" в румънската конституция се проведе на 6 и 7 октомври. В сегашния текст от основния закон на страната е записано, че семейството представлява "доброволен брак между съпрузи". Инициаторите на допитването от "Коалиция за семейството" предлагат промяната, според която то става "доброволен брак между мъж и жена", с което ще бъде изключена възможността от официална регистрация на отношенията между еднополови двойки. Те се оплакаха, че умишлено са били бламирани и им е било пречено да разгърнат информационна кампания, че въобще ще има референдум.

Същевременно румънски опозиционни партии обвиниха управляващите социалдемократи за провала на плебисцита. Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви, че за резултатите от референдума са виновни управляващите социалдемократи и лично техният лидер Ливиу Драгня, който е "присвоил" идеята за провеждане на допитването и по този начин я е "компрометирал". От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) също смятат, че ниската избирателна активност е сигнал към властите, които са одобрили референдума.

Слаба активност на референдума в Румъния за предефиниране на семейството

Слаба активност на двудневния референдум в Румъния за промяна на конституционната дефиниция на семейството, според която формулировката...

"Това правителство трябва да си ходи, настояваме за неговата оставка, защото хвърли на вятъра 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)", заяви лидерът на ССР Дан Барна.

Инициаторите на допитването смятат, че ниската активност е резултат от бойкот от страна на политическите партии. Според тях референдумът би могъл да бъде повторен в близко бъдеще.

Председателят на Съвета за борба с дискриминацията Чесаба Азталос призова жителите на страната към рационалност и помоли резултатите от референдума да бъдат приети "със смирение". "От юридическа гледна точка нищо не се е променило. Конституцията и сега не позволява еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделението на обществото", написа Азталос във Facebook.

Хомосексуализмът Румъния беше престъпление до 2000 година, когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com