Ще има ли Гърция проблеми заради забраната за сурогатно майчинство на еднополови двойки?

996
Ще има ли Гърция проблеми заради забраната за сурогатно майчинство на еднополови двойки?
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов закон в Гърция позволява на еднополовите двойки да се женят, но ги изключва от бъдещо родителство чрез сурогатни майки. Това може да доведе до оспорване в съда, според правни експерти, предава Kathimerini.

„Обща мярка, която изключва еднополовите двойки от сурогатното майчинство, когато двойки от противоположния пол се ползват от това право в Гърция, по принцип е дискриминационна“, казва Василис Цевелекос, доцент по право в Юридическия факултет на Ливърпулския университет. Той твърди, че законодателството може в крайна сметка да бъде изправено пред предизвикателства пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Законопроектът е приет със 176 гласа "за" и 76 "против" в 300-местния парламент

Снимка: Getty Images/Guliver

Проучванията на общественото мнение показват, че обществеността подкрепя реформата, която среща силна опозиция от влиятелната православна църква. В допълнение към признаването на еднополовите граждански бракове, законодателството разрешава и осиновяване и предоставя равни права на двамата еднополови родители като законни настойници на дете. Но родителството чрез сурогатни майки остава ограничено до жени, неомъжени или омъжени, които не могат да раждат деца по здравословни причини.

Още: Кои посолства поздравиха Гърция за приемането на еднополовите бракове

Гърция има правото да определя

Гърция има известна свобода на преценка да регулира определени аспекти на родителството, като например дали да разреши сурогатното майчинство и кой може да прибегне до него. Тези решения трябва да са в съответствие с член 14 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), която забранява дискриминацията. Експертите казват, че изключването може да се счита за приемливо или правно оправдано само ако въпросната дискриминация служи на важни и законни цели, като например защита на правата на детето, което прави дискриминацията необходима.

„Според мен не съществуват такива причини“, казва Цевелекос, който също е член на комисията на Съвета на Европа срещу изтезанията и на Консултативния комитет на Съвета по правата на човека към ООН. „Но ще бъде интересно да видим на какви основания може да се позове Гърция и колко убедителни могат да бъдат те“, добавя той.

Още: Църквата би кръщавала децата на еднополови двойки: Позиция на гръцки свещеник

Алина Трифониду, асистент в катедрата по право в Кипърския университет, казва „Аз съм почти сигурна, че ЕКПЧ ще установи, че запазването на право само за женени двойки от противоположния пол и изключването на женени двойки от един и същи пол би представлявало пряка дискриминация въз основа на сексуална ориентация“.

Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцките съдилища ще бъдат поканени да отстранят тази дискриминация

Няма нарушение

Експерти предполагат, че вероятността от подобен иск пред висшия съд на Европейския съюз е малка. Наредбата на ЕС постановява, че медицински асистираната репродукция попада предимно в юрисдикцията на държавите-членки, междувременно семейното право е под тяхната изключителна юрисдикция. „Изключването на еднополови двойки от сурогатно майчинство на гръцка територия не нарушава законодателството на ЕС“, казва Трифониду.

Правото на ЕС всъщност налага задължение за трансгранично признаване на вече съществуваща връзка родител-дете между дете и двамата му еднополови родители, но само с цел да се даде възможност на семейството да упражнява свободно движение и пребиваване в рамките на Европейският съюз. Новият гръцки закон предоставя такова трансгранично признаване, което гарантира спазването на разпоредбите на ЕС.

*Мненията, изразени от Василис Цевелекос в тази статия, са негови лични и не отразяват непременно официалните позиции на организациите, с които е свързан, предупреждават от Kathimerini.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com