X
 
 

Словенски евродепутат: Европейският съюз измами Северна Македония

2081 0
photo of Словенски евродепутат: Европейският съюз измами Северна Македония
Снимка: iStock/Guliver
Неуспехът за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония е катастрофално решение, което подкопава доверието към ЕС и неговите институции във всички страни кандидатки. Това заяви Иво Вайгл, бивш словенски евродепутат и докладчик за страната от 2014 до 2019 г.

В интервю за Юропиън Уестърн Болканс Вайгл остро критикува неспособността на Европейския съвет да определи дата за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония.

Президентът на Северна Македония свиква на консултации лидерите на партиите

Македонският президент Стево Пендаровски свиква на консултации представителите на всички партии в страната. На лидерска среща се очаква...

„Бих казал, че това е просто измама. Не е приемливо нито една държава, дори и Франция, да блокира подобна работа срещу желанията на всички, това дори е срамно за Европейския съюз“, каза Вайгл. Той припомня, че е един от подписалите предложението за присъждане на Нобеловата награда за мир на Алексис Ципрас и Зоран Заев, като посочва, че Договорът от Преспа е един от малкото положителни случаи в тази част на света, който реши по демократичен начин сложен политически проблем. 

"И някой сега го е хвърлил в кошчето и е обезценил усилията на тези държавници, потвърждавайки, че онези, които са били против тези споразумения, са били прави", каза Вайгл. Според него това изпраща лошо послание към работещите по подобни сделки в региона, пише БГНЕС. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално