Турция чака нова вълна бежанци, а хиляди минават по пътя на Западните Балкани

7450
Турция чака нова вълна бежанци, а хиляди минават по пътя на Западните Балкани
Снимка: Gettyimages.com

Турция се готви за нова вълна от мигранти от Сирия, след като правителствени и руски сили започнаха офанзива срещу контролирани от бунтовниците територии край Алепо.

Сирийски правителствени сили, подкрепени от руски самолети, започнаха военни действия срещу околностите на южния сирийски град Алепо, който е дом на близо 2 млн. души.

Само от Италия са превозени бежанци по квотния принцип, при това безумно малко

Едва 86 бежанци досега са били преместени от Италия в други държави от ЕС по новата квотна система, съобщи ЕК. От Гърция разпределянето...

Друга акция в провинция Хама, югозападно от Алепо, принуди десетки хиляди да напуснат домовете си, посочва Reuters, позовавайки се на хуманитарни работници. Данните за броя на изселените хора варира от 30 000 по данни на ООН до 100 000.

В същото време мигрантите продължават пътя си към Западна Европа по пътя на Западните Балкани, след като днес близо 4000 души са съборили оградата на граничния пункт Шентил между Словения и Австрия и потеглиха пеша към австрийския град Грац.

Австрийската полиция тази нощ затвори пункта поради огромния мигрантски натиск. Около него се бяха събрали хиляди мигранти. От тази сутрин на територията на Словения се намират над 40 000 мигранти, съобщи полицията в Любляна. Огромната част от тях са разположени на палатки в Шентил и Горна Радгони.

В същото време Словения въведе механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС) в опит да се справи с кризата, съобщи говорителката на Европейската комисия (ЕК) Наташа Берто.  В собствения си профил в Twitter Берто написа, че Словения е активирала механизма по гражданска защита, който предвижда страните членки на ЕС да получават нефинансова помощ в периода след непосредствената катастрофа.

Властите в Словения поискаха да получат палатки, одяла, чаршафи и друг вид пособия за спешни нужди. Страните от ЕС, които са изправени пред мигрантския проблем, имат допълнителни възможности за получаване на помощи - активизиране на механизма по гражданска защита, спешна финансова помощ и план за трансфер на бежанците във вътрешността на ЕС.

Германия прие ускорена депортация на бежанци, започва по-бързо от планираното

„Ускорената депортация започва една седмица преди планирания срок. Пакетът от мерки има за цел да намали формалностите и да ускор...

За рекорден наплив на мигранти към Гърция съобщават и от Международната агенция по миграция (МОМ). По нейни данни за пет дена в страната са пристигнали 48 000 души от Турция.  Официално от правителството в Анкара съобщават, че няма признаци за наплив на хора от Алепо и околностите, но това е само въпрос на време да се случи.

"Подготвяме нашите екипи за нова вълна. Имаме мобилни кухни, пакети с храна“, каза Керем Киник, заместник-председател на турския „Червен полумесец“. Според него ситуацията се е влошила след началото на руските въздушни нападения в Сирия от края на миналия месец. "Това се отрази на южните и източните части на (провинция) Алепо. Грубо между 70 000 и 80 000 души са напуснали къщите и апартаментите си и сега се опитват да намерят сигурно място за себе си“, допълни Киник.

Турция, която е член на НАТО, е един от основните противници на управлението на сирийския президент Башар Асад. В същото време Западът обвинява Русия, че нейните действия не са насочени срещу „Ислямска държава“, както заявиха от Москва, а срещу умерените бунтовници в страната, които се сражават с президента Асад.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган заяви по-рано вчера, че има „силни индикации“ за нова вълна мигранти, която тръгва от Алепо и поднови призивите си за създаването на зона за сигурност в Сирия – идея, която си спечели малко международна подкрепа.

Според данни на агенцията за бежанците на ООН все още няма данни за увеличен трафик на имигранти по турската граница, каза нейната говорителка Мелиса Флеминг.

Армения е приела 17 000 сирийски бежанци

Броят на сирийските бежанци в Армения към момента е около 17 хил. души, обяви арменският външен министър Едуард Налбандян, предаде Arka...

Според висшестоящ турски правителствен представител Анкара очаква нова мигрантска вълна, защото по негови думи въздушните удари на Москва са насочени към относително стабилни части на Сирия, където се укриват цивилни.

„Нашите притеснения са свързани с променящия се профил на бежанците. Мигрантите, които идваха в Турция в миналото, имаха надеждата, че ще се върнат и гледаха на Турция като на временен дом“, каза още анонимният държавен представител.

В момента Анкара е под напрежение и заради призивите на ЕС да положи повече усилия за задържането на имигрантите на своя територия и да предотврати тяхното потегляне към други части на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани