Вучич: Началникът на КФОР ще се срещне с косовските сърби тази нощ

4036
Вучич: Началникът на КФОР ще се срещне с косовските сърби тази нощ
Снимка: Getty Images

Командирът на контингента на НАТО в Косово и Метохия Ференц Каяри ще се срещне тази нощ с представители на косовските сърби във връзка с ескалацията на ситуацията в Косово. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по телевизия Pink, цитиран от БГНЕС.

В нощта срещу понеделник Вучич посети Генералния щаб, където разговаря с командването на сръбската армия във връзка с ескалацията на ситуацията в Косово.

Събрия отговори на Косово: Курти е виновникът за настоящата ситуация в Косово и Метохия

Единственият виновен за настоящата ситуация в Косово и Метохия е Албин Курти, който предизвиква нова криза в Косово и Метохия с безразс...

ОЩЕ: Извънредно положение: Стрелба и сирени на границата Сърбия-Косово, депутати заговориха за денацификация

"Началникът на Генералния щаб генерал Милан Мойсилович е разговарял с командира на КФОР Каяри, като е важно разговорът да се проведе в подходяща атмосфера и по професионален начин. Двете страни поеха ангажименти, на първо място, за обмен на информация, тъй като имаше много фалшиви съобщения, дезинформация, и след полунощ очакваме разговор между командира на КФОР в Косовска Митровица и (лидера на партия "Сръбска листа") Горан Ракич и сръбски представители", заяви Вучич.

Сръбският президент благодари на руското външно министерство за подкрепата при ескалацията на ситуацията в Косово и Метохия. Тази вечер Вучич посети Генералния щаб, където разговаря с командването на сръбската армия във връзка със създалото се напрежение в Косово. 

"Особено искам да благодаря на представителите на руското външно министерство, които забелязаха какво точно се случва и реагираха изключително бързо и правилно", каза Вучич в телефонно интервю пред телевизия "Pink". Той също така благодари на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на ЕС за "правилната им реакция".

Премиерът на Косово: Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм

Изправени сме пред сръбския национал-шовинизъм, който ни е добре познат. Така премиерът на Косово Албин Курти коментира сериозното напр...

Причината за ескалацията на напрежението е, че правителството на Косово реши да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане". Косово ще издава на всички сухопътни и въздушни гранични пунктове документ за влизане и излизане, който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия.

В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември. В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Живеещите в Косово ще трябва да сменят номерата на колите си и на по-късен етап паспортите, ако са издадени от Сърбия. Всичко това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград. САЩ вече призоваха Косово да отложи с 30 дни това решение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com