Заев: От нас може да се очаква единствено приятелство

1889
Заев: От нас може да се очаква единствено приятелство
Снимка: БГНЕС

Нямаме дилеми да предоставим гаранции. Ние сме миролюбив народ и от нас може да се очаква единствено изграждане на приятелство и сътрудничество.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в интервю за македонското издание „Фокус” по повод изказването на българския президент Румен Радев, че България настоява ясни гаранции за своята сигурност и национални интереси.

Заев: Европейският дух на Пендаровски и Радев ще бъде стимул за крачка напред

Европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на процеса за намиране ...

Ако се има предвид краткото и дългото име, Северна Македония е същото като Република Северна Македония и се отнася за държавата без никакви териториални претенции нито спрямо България, нито спрямо другите съседи, каза още Заев.

„Определено смятам, че президентът Радев, който е европейски лидер, може да направи положителна стъпка, с което ще даде шанс на нашето приятелство да се развива и да се увеличава, вместо да постави разделение между двата народа”, смята той.

Заев изрази задоволство от креативните предложения за компромис между София и Скопие, представени неотдавна от португалския външен министър Аугущо Силво и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели. Той сподели надеждата си, че до края на деня ЕС „ще реши онова, което очакваме”.

С цел процесът да успее е постигната договорка да не се съобщават детайли. Според Заев, народът трябва да знае, че това е добра основа и очакванията са в рамките на предложението, което ще бъде разгледано от правителството. Позицията на РС Македония ще бъде обявена след консултации с президента и с всички отговорни институции, допълни премиерът.

Заев: Проблемите със София са несъществени, очакваме помощ за тях от САЩ

Проблемите между София и Скопие са „несъществени“, а в разрешаването на конфликта Северна Македония очаква помощ от най-мощ...

„Важното е, че ще получим това, което очакваме като минимум, а именно да се полагат грижи за чист македонски език и за македонската идентичност”, изтъкна Заев. Той повтори, че европейските лидери и членовете на ЕС са потвърдили, че аргументите са на наша страна и с оглед условията на България, която има служебно правителство, се очаква през следващия период да се проведе Първата междуправителствена конференция.

По отношение предложението на опозицията Македония да напусне едностранно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и да се подпише нов с повече международни гаранции, Заев заяви, че е много несериозно страната да се отказва от договор, който вече е започнал да се реализира и за който има още много да се направи. Той повтори, че идентичността и езикът са добре известни червени линии, за които нито правителството, нито ЕС могат да преговарят и да ги променят.

Заев подчерта, че в момента държавата се ползва с уважение повече от когато и да било. Той подчерта, че съседна Гърция, с която е намерено решение за името, в момента е не само приятел, но и важен стратегически партньор и един от най-големите поддръжници и инвеститори в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com