X
 
 

Защо Александър Македонски е по-скъп от Гоце Делчев за македонците?

1241 0
Защо Александър Македонски е по-скъп от Гоце Делчев за македонците?
Снимка: iStock
Хонорар от 300 евро за членовете и 400 евро за председателя получават представителите на югозападната ни съседка в смесената македоно-българската комисия, която изпълнява Договора за добросъседство, показват документи, публикувани от скопския вестник "Вечер".

Координатор на македонския екип е д-р Драги Георгиев, член на МАНИ (Академията на науките и изкуствата на Република Северна Македония) и професор в Института за национална история към Скопския университет.

Пак не се разбраха какъв е Гоце Делчев

Ако Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси продължи да настоява в работата си да се установи и напише в документ...

Според документите, разпространени от "Вечер", той получава месечна заплата от 400 евро, за да бъде ръководител на македонската страна в смесената комисия.

В македоно-българската комисия участват и професори от Института за национална история - Ванко Георгиев, Петър Тодоров, Дарко Стоянов, както и историкът Александър Литовски от Националния институт с музей – Битоля. Членове на Комисията са и професор Любица Спасовска, научен сътрудник в Университета в Ексетър, Великобритания и Люпчо Ристески - антрополог, професор от Института по етнология и антропология към Скопския университет.

Тези членове получават месечен хонорар от 300 евро. Всички договори сочат, че са им осигурени дневни и пътни разходи, както и заседателни зали. В договорите се посочва, че те получават 11 възнаграждения годишно, предава Агенция "Фокус".

Какви са условията на  България, за да подкрепи Македония за ЕС, прочетете в този материал.

Македонски историк: Няма да жертваме нищо при преговорите с България

Никой няма да жертва нищо при преговорите с България – те ще продължат в комисията, без значение, какво се случва в полето на пол...

Споразуменията за хонорарите са подписани през юни 2018 г. Само 4 месеца по-късно, през октомври същата година, министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров подписва 3 пъти по-високи (или 200%) споразумения за заплащането на членовете на македонския екип в Съвместната интердисциплинарна експертна комисия с Гърция.

Професорите Далибор Йовановски, Никос Чаусидис, Людмил Спасов, Ана Чупеска Станишковска, Фахри Рамадани и Кица Колбе, са членове на Съвместния интердисциплинарен експертен комитет, начело с председателя Виктор Габер.

Виктор Габер получава толкова, колкото и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски - 1200 евро на месец, докато останалите членове получават по 1000 евро за период от 12 месеца, показват документите.

Министърът Никола Димитров е подписал такъв договор за хонорар от 1000 евро с професор Людмил Спасов от Филологическия факултет, с доцент Анна Чупеска от Юридическия факултет, с професор Никос Чаушидис от Института по история и археология, както и с Фехари Рамадани от Университета в Тетово. Повечето от тях са активни членове на управляващата СДСМ.

Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония

България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии, които постави на Северна Македония като условия за присъединяването й към ...

Защо Александър Македонски е по-скъп от Гоце Делчев за македонската история, никой не може да обясни, коментират журналистите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители