Лекари: Отровна ракия т.е. метанол се лекува с чист алкохол

12277
Лекари: Отровна ракия т.е. метанол се лекува с чист алкохол

Още един човек е постъпил на лечение в МБАЛ Благоевград след случилото се в Якоруда. Става въпрос за 26-годишен мъж, който сам е потърсил помощ, след като е усетил неразположение.

Припомняме, че четирима души починаха от натравяне след като са пили нелегално произведен алкохол. В Якоруда са сигурни, че виновен е местният бизнесмен Тайфи Мекльов. Той беше арестуван, но не е дал никакви показания пред прокуратурата, съобщава Нова телевизия. Роднините на един от загиналите казват, че Тайфи е продавал от край време контрабанда – цигари и алкохол. Те поискаха адекватно наказание за бизнесмена. Тепърва днес следобед ще се определя мярката за неотклонение на Мекльов.

Прокуратурата разследва смъртните случаи заради отравяне с алкохол в Якоруда

Окръжната прокуратура в Благоевград разследва четирите смъртни случаи в Якоруда. По предварителни данни, причината за смъртта на четири...

Долу ръцете от домашната ракия, никой от починалите в Якоруда не е починал от това. Те са починали от „криминално смесени субстанции”, подчерта доц. Сотир Марчев. Той посочи, че метанолното отравяне се лекува с чист алкохол. Домашната ракия лекува метанола, който се разпада до формалдехид и мравчена киселина. Когато човек е поел метанол, даваме му истинска ракия, за да неутрализираме, каза Марчев. Той добави, че метиловият алкохол се прави от дървесина – той е разредител на бои например.

Не може да се определи по вкус и миризма метиловият алкохол, каза д-р Детелина Перчемлиева от токсикологията във ВМА. Дори малки количества чист метанол може да предизвикат необратими промени – например ослепяване. Единственият признак при вкусване е по-голямо опияняване, при малко количество, подчерта лекарят. Тя добави, че първите признаци може да се появят до 4 часа след консумация.

Според Перчемлиева стандартът на СЗО сочи, че за мъжете здравословното количество алкохол е 20 милилитра, а за жените – 10 милилитра на ден. На седмица обаче трябва да има поне два дни без нито един милиграм алкохол. Тя каза и, че вече в България почти няма случаи на натравяне от домашна ракия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com