Пръскането срещу нодуларен дерматит в Благоевградско се отлага

456
Пръскането срещу нодуларен дерматит в Благоевградско се отлага
Снимка: БГНЕС

Пръскането срещу разпространение на нодуларен дерматит по поречията на Струма и Места се отлага поради лошите метеорологични условия. Третирането по въздуха трябваше да се извърши с хеликоптери от десетметрова височина, като пчеларите в областта бяха предупредени за часовете на пръскането, съобщава БНР.

Благоевградска област се оказа най-засегната от заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. От откриването на първото огнище в района на Гоце Делчев досега в региона са унищожени близо 800 говеда, каза д-р Атанас Григоров от Областната дирекция по безопасност на храните.

Нови случаи на нодуларен дерматит, този път във Врачанско и Ловешко

Лабораторните изследвания потвърдиха наличието на нодуларен дерматит във ферма във врачанското с. Бързина, както и в Априлци край Ловеч...

"Благоевградска област е най-много засегната от цяла България от нодуларен дерматит. По коритата на реките Струма и Места ще бъде извършено това пръскане, на около 2 км от коритата, за да може да овладеем заболяването", обясни той.

Преди около месец България изпрати искане до ЕК за преразглеждане на крайните мерки по ограничаване на заболяването, в което се предлагаше умъртвяване само на животните, които са дали положителни проби, а другите да бъдат поставени под карантина. До този момент обаче отговор от Брюксел няма и при доказано огнище се унищожават всички животни на фермерите.

Това е причината за растящо напрежение сред животновъдите, които отново припомнят, че в съседна Гърция, която от миналата година се бори с проблема, се евтаназират само болните животни, а всички останали се ваксинират.

Фермерите реагираха и срещу унизително ниските обезщетения, които не могат да се съизмерят със загубите, включително и ограниченията за закупуване на нови животни.

В Благоевградско тровят насекоми, пренасящи нодуларен дерматит

Започва пръскане с безвредни за хората препарати срещу нодуларен дерматит и насекоми, преносители на заразата по животните, информираха...

Очаква се третирането срещу комарите като основни преносители на вируса на нодуларния дерматит да бъде извършено в следващите два дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com