Десетте най-четени книги - какво четоха българите през 2020

14419
Десетте най-четени книги - какво четоха българите през 2020
Снимка: Pixabay

С времето четенето става все по-предпочитана опция на българите за разпускане в свободното време. 2020 година определено беше странна, но въпреки всичко лошо, през което преминахме, тя ни предостави време да си останем вкъщи, което голяма част от нас посветиха на четенето. Ръстът на продажбите на книги, в сравнение с 2019 година, е 50%, което потвърждава това наше твърдение. Статистиката сочи, че най-голям е бил интересът към детските книги и към тези от жанра на фентъзито, хоръра и научната фантастика. Разбира се, книгите, свързани с история, културология и публицистика, също са се радвали на голям интерес от страна на читателите, но той е бил една идея по-малък от предишни години. Засилен интерес се наблюдава и към езотеричната литература, популярната психология, както и към книгите, свързани с духовни учения и практики. И за да докажем всичко казано досега, ще ви представим десетте най-четени книги за изминалата година – сигурни сме, че ще откриете нещо, което да се превърне в следващото ви четиво!

Топ мистериите на Вселената – Слави Панайотов

Слави Панайотов става популярен в интернет пространството със своя YouTube канал, който е и един от най-харесваните и следваните. „Топ мистериите на Вселената” е последната му издадена книга, която „напуска” пределите на Земята и предоставя възможност на читателите да пътуват през времето и пространството, докато лежат удобно на дивана вкъщи.

Топ мистериите на България – Слави Панайотов

Връщаме се на родна земя, но отново се сблъскваме със същия автор, който представя в книгата си „Топ мистериите на България” най-интересните места у нас, около които има особено интересни тайни и загадки. Плод на проучвания и много отделено време, книгата разкрива неща, за които повечето от нас дори не са подозирали.

Топ мистериите на света – Слави Панайотов

Оказва се, че челните три позиции в класацията са заети от всичките книги на Слави Панайотов – интересът към неговия труд е голям, а това, което той представя като факти, е наистина невероятно. В „Топ мистериите на света” той разширява още повече кръга си и разказва за места от целия свят, както и за мистериите, в които те са забулени. В книгата ще откриете много забравена история, както и любопитни находки, които ще ви накарат да си задавате въпроси, чиито отговори със сигурност ще откриете сред страниците на изданието. За тези от вас, които са проявили интерес и към трите книги на автора, има чудесна възможност, тъй като те биват предлагани заедно и с намаление.

Фермата – Алманах. Традиции и празници на българитеПетя Банкова и Рачко Попов

„Фермата” е едно от най-популярните предавания в родния ефир, което дава възможност на българите да научат много за историята, бита, културата и традициите на нашите предци. Алманахът предоставя богата информация за красотата и многообразието на българските обичаи, които заслужават внимание и днес. Пъстротата на българската история не бива да бъде забравяна, а традициите са голяма част от нея, затова и не трябва да бъдат губени, въпреки модерното време, в което живеем.

Живот в скалите – Мария Лалева

Живот в скалите” е един от най-популярните съвременни български романи, който разказва драматичната история на неизлечимо болна жена и малкият ѝ син, които пристигат в Стария Созопол. Там се срещат с няколко души, които бързо се превръщат в тяхното ново семейство, а много скоро съдбите им се преплитат по начин, който в никакъв случай няма да ви остави безразлични към случващото се.

Където пеят раците – Дилия Оуенс

Стигнахме и до преводна литература – „Където пеят раците” е една от най-четените и най-търсените книги в Амазон, срещаща читателите с малката Кая, която бива изоставена от всички, които обича. Принудена да се справя сама, тя не се предава, а напротив – намира начини да оцелее, свиква със самотата и се научава да общува със света. Роман, който няма да ви остави равнодушни заради красотата и човечността, чрез които е разказан.

Ритъмът на войната – Брандън Сандерсън

Брандън Сандерсън е сред най-популярните съвременни фентъзи автори в цял свят. През изминалата година българските читатели имаха възможността да бъдат сред първите, които да прочетат книгата, поради факта, че тя беше публикувана у нас в деня на световната премиера. Четвъртата книга от Летописите на Светлината на бурята допълва огромния свят, който авторът е измислил, а персонажите му претърпяват промени, случващи се на фона на постоянни магии, заговори и войни. 

The Brawler's енциклопедия: Неофициален наръчник за игрите на Brawl StarsДжейсън Р. Рич

Играта Brawl Stars със сигурност може да бъде определена като феномен в съвремения гейминг, а този наръчник е нужен на всеки, който иска да стане непобедим в нея! Играчите трябва да се обединяват по тройки, да се справят с враговете, и да събират скъпоценни камъни. За победата тук от особена важност е стратегията, а авторът дава своите съвети, с чиято помощ ще станете непобедими! 

Хари Потър и Философският камък – Дж. К. Роулинг

Дали някой изобщо е учуден, че историята за момчето, което оживя, си намери място тук, толкова години след публикуването на книгата? Едва ли. „Хари Потър и Философският камък” е началото на една велика история, белязала милиони хора по целия свят с магията си.  Ако все още не сте имали досег с романа, то винаги е подходящият момент да го направите – станете част от Хогуортс и се сблъскайте с вълшебствата, заедно с Хари, Рон и Хърмаяни!

А можехме да бъдем – Иво Иванов

Завършваме списъка с още една книга, излязла изпод перото на български автор. „А можехме да бъдем” ни запознава с Роуз, която е неизлечимо болна. Животът я среща с Филип, в когото тя открива споделената любов. Как ли се развиват техните взаимоотношенията – прочетете книгата, за да разберете. Освен това, приходите от продажбата на книгата, както и на останалите от автора, се даряват за благотворителност.

Как да накарате детето си да прекарва повече време навън?

Няма родител, който да не иска детето му да си играе възможно най-много навън. Чистият въздух и игрите на открито винаги са за предпочи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги