Върху какво се базират основите на статистиката?

26071
Върху какво се базират основите на статистиката?
Снимка: Изток-Запад

Д-р Бари Коен и доц. Брук Лий правят обзор на статистическите методи, използвани в поведенческите и социалните науки в изданието „Основи на статистиката за социалните и поведенческите науки“ (ИК „Изток-Запад“). Експертите дават полезни съвети и предлагат примерни задачи, тестове и резюмета.

Статистиката е сложна материя. Именно заради своята сложност тя може да бъде както от полза, така и да вреди на обществеността, като я манипулира. Д-р Бари Коен и доц. Брук Лий правят полезен обзор на статистическите методи, използвани в поведенческите и социалните науки в книгата „Основи на статистиката за социалните и поведенческите науки“. Двамата експерти твърдят, че целта на описателната статистика е да се използват само няколко числа, с помощта на които да се изразят резултатите от много наблюдения върху редица различни случаи. Те могат да се отнасят до хора, животни, градове, университети и пр. Пресмятането на описателната статистика често е едва първата стъпка в процес, който използва по-сложни статистически методи, за да оцени случаи, които не биха могли да се измерят пряко.

Коен и Лий разглеждат различните видове измервателни скали – рангова, номинална, интервална, скала на отношенията, както и видовете представяне на данни чрез персентили, стълбови диаграми, хистограми и др. Поради наситеното си и изчерпателно съдържание трудът им „Основи на статистиката за социалните и поведенческите науки“ е незаменим помощник за професионално занимаващите се със социални и поведенчески науки. Книгата обаче е полезно и удобно четиво, подходящо за бързи справки както от професионалисти, така и от неспециалисти. Авторите коментират: „Хубавото на протоните и електроните е, че всички протони са с една и съща маса; електроните са много по-леки от тях, но масата на всеки два от тях отново съвпада. Това не означава, че физиката е по-лесна от социалните или поведенческите науки, а че живите същества и по-конкретно хората толкова много се различават помежду си във всяко едно отношение, че възниква нужда от обобщаване на това многообразие, за да може то да бъде разбрано и анализирано адекватно.“

Коен завършва физика в Стоуни Брук Юнивърсити и защитава докторат по експериментална психология в университета на Ню Йорк. Специализирал е психофизиология и е публикувал емпирични изследвания в тази област; има дългогодишен опит като преподавател по статистика, а понастоящем преподава дисциплината на магистри и докторанти в университета на Ню Йорк, където завежда и магистърската програма по психология. Лий пък получава бакалаварска степен по англицистика от Хейвърфорд Колидж, а впоследствие защитава магистърска степен и докторат по когнитивна психология в университета на Ню Йорк. Защитава дисертация, посветена на връзката между разбиране и логически извод, след което специализира в университета на Масачусетс в Еймхърст, където задълбочава интересите си в областта на когнитивната обработка на текст. Преподавал е статистика в Боудин Колидж, а понастоящем е доцент по психология в Макалистър Колидж.


"Морелси" – един фантастичен роман в традициите на Херман Мелвил и Робърт Луис Стивънсън

За да узнаете какъв е светът на впечатляващата антиутопия „Морелси” на Чайна Миевил, трябва да си представите странна, дори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги