Започва 49-ият Софийски международен панаир на книгата

2629
Започва 49-ият Софийски международен панаир на книгата
Снимка: Панаир на книгата

Тази година зимата мирише магично на отворена нова книга - над 150 издателства с най-доброто от годината отново ще се срещнат със своите читатели по време на 49-ия Софийски международен панаир на книгата, който ще се състои от 6-и до 11-и декември в Националния дворец на културата.

Председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева ще открие официално най-мащабното литературно събитие на 6-и декември (вторник) от 11:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК в присъствието на знакови автори, издатели преводачи, илюстратори и приятели на книгите, сред които: вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният зам.-кмет по културата и образованието Мирослав Боршош, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Виктор Топалов, Алек Попов, Павлина Делчева-Вежинова, Виктория Бешлийска, Красимир Димовски, Богдан Русев, Константин Трендафилов (Папи Ханс), екипите на новото списание „Дъга“ и на комикса „БИОН“, и много други.

И тази година традиционният за декември панаир ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. През годините престижният книжен форум се утвърди като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка в програмата на четящите хора. През декември панаирът на книгата се завръща към традиционния си мащаб от преди ковид пандемията - в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в НДК.

Освен огромния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти, тъй като по време на Софийския международен панаир на книгата ще се проведат още две мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаването в България – десетото издание на Софийския международен литературен фестивал и петия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Литературните срещи ще бъдат представени на две сцени. Събитията са част от Календара на културните събития на Столична община.

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. В номинацията участват професионалисти и журналисти, отразили в медиите новите книги. Критериите, по които се оценяват, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. За първи път наградата е била присъдена през 1996 г.

Заедно със Софийския международен панаир на книгата ще проведе и петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от 6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги