Започва "Пловдив чете"

2275
Започва "Пловдив чете"
Снимка: Pixabay

От утре до края на седмицата в Пловдив се провежда 16-тото издание на литературния фестивал "Пловдив чете", предаде БГНЕС. 

Изцяло местна инициатива, в която участват пловдивски издатели и община Пловдив, литературният фестивал обикновено следва Панаира на книгата в София и дава възможност за представянето на редица нови заглавия и автори. В последните години основен негов организатор е ИК "Жанет 45" и Божана Апостолова.

Започва Пролетният базар на книгата

На 29 май, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на детето, ...

Площад Централен вече е населен с бели шатри, а издателствата подреждат книгите си, които ще се продават с 20% отстъпка и обикновено привличат масов интерес. В Античния театър тази вечер фестивалът ще бъде официално открит в присъствието на министъра на културата Боил Банов, а наситената програма на литературните премиери и срещите с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, дискусии, изложби, филми и концерти са на няколко места в града и е невъзможно да бъдат изброени.

Утре новата си книга "Втора кожа" в Bee Bop Café представя Катерина Стойкова, в Балабановата къща по същото време – 17.30 НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и издателство "Изток- Запад" представят монографията "Боян Магесника. Изследване на литературния мит" на Светлана Стойчева, а на Алеята на книгата предстои официален старт, както и на изложбата "Радост, тъга и надежда – илюстрации за детски книги от български художници" с куратор Антон Стайков. Всъщност проявите започнаха още от неделя, а днес ще станат ясни и тазгодишните лауреати за "Орфеев венец"- за високи постижения в съвременната поезия, както и на "Златна четка" - за най-добро художествено оформление на книга.

46 издателства се включиха във фестивала, който включва на своя финал едно от най-важните си събития – връчването на Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател. Входът за всички събития в програмата на "Пловдив чете" е свободен и въпреки плътната наситеност, зрители никога не липсват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com