25% от всички онкологични заболявания се падат на рака на гърдата, кърменето предпазва

19065
25% от всички онкологични заболявания се падат на рака на гърдата, кърменето предпазва

Ракът на гърдата е най-честото срещаното онкологично заболяване при жената. 25% от всички онкологични заболявания при жената се падат на рака на гърдата. Това каза д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог и специалист в Мамологична клиника за диагностика и хирургично лечение към ПСАГБАЛ „Св. София”, на пресконференция за отчитане на резултатите от кампанията „Месец на кърменето”, съобщи агенция „Фокус”.

По думите на д-р Василев, когато ракът се открие навреме, не се премахва цялата гърда, а само засегнатата част. Освен това се прави реконструкция на гърдата – едноетапно или двуетапно. „Кърменето е важно и за майката, защото статистически е доказано, че жените, които имат повече раждания и по-дълги кърмения, боледуват по-малко. Защото за детето няма мляко, което така да е адаптирано, така че да отговори на нуждите му, както кърмата. А за майката - кърменето е евтино и лесно”, посочи д-р Василев. Той обясни, че жените могат да кърмят с импланти.

Лелята на Анджелина Джоли почина от рак

Лелята на актрисата Анджелина Джоли почина от рак на гърдата на 61-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на съпруга й...

Д-р Валентина Григорова, зам.-директор на ПСАГБАЛ „Св. София” също призова българските майки да кърмят децата си. Тя обясни, че кърменето е важно както за новородените, така и за майките. По думите на д-р Григорова, по време на кампанията, повече от 300 жени са преминали през лекциите в Първа АГ болница. Д-р Григорова посочи, че има сериозен спад на ражданията през годините. „В сравнение с 2012 година, се движим с около 100 раждания по-малко.

Запазва се тенденцията за запазване на процента раждания с цезарово сечение – 42 – 44%”, каза още Д-р Григорова. Тя посочи като добра тенденция желанието на майките бебетата да са при тях, а не в неонатологичното отделение. Д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София, посочи, че мисията на жената е естественото хранене и кърменето. „На лекциите по време на кампанията се опитахме да наблегнем в практическата част от кърменето. Акушерките могат да помогнат на майките как да кърмят.

После майката може да продължи да кърми правилно”, добави д-р Симов. По думите му, тази инициатива „Месец на кърменето” трябва да бъде продължена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com