Прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 души, притежавали сметки в чужбина

5651
Прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 души, притежавали сметки в чужбина
Снимка: БГНЕС

След редица проверки, прокуратурата опровергава информацията за списък с 38 лица (магистрати и на висши длъжности), притежавали сметки в чужбина.

От държавното обвинение припомниха, че преди повече от две години тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Прокуратурата обяви, че е разпитвала Делян Пеевски

По образуваните шест преписки след наложените от САЩ по закона "Магнитски" санкции, прокуратурата вече извикала за обяснения Александър...

В отговор на писмото са постъпили две справки с информация, голяма част от която е описана от ДАНС като "непотвърдена". В нея няма данни за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура. Установено е, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

Всичко това станало причина да започнат данъчни проверки на НАП и КПКОНПИ за периода от 2016 г. до 2019 г. Данните от тях показват, че само срещу едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства. За останалите не са установени несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата.

Припомнямер, че новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение впоследствие посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение на собствения си институционален сайт – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души.

Бойко Рашков пак каза, че възнамерява да предприеме действия срещу главния прокурор Иван Гешев

Имам намерение да предприема конкретни действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев и уронване на престижа на съдебната власт -...

38 висши чиновници и магистрати са проверявани за сметки и имоти в чужбина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика