Агитацията във Facebook за референдума за Белене - позволена

10884
Агитацията във Facebook за референдума за Белене - позволена

Социалната мрежа Facebook не се счита за проводник на медийни услуги. Това показва решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), касаещо информационно-разяснителната кампания за насрочения за 27 януари, 2013 година, национален референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Съгласно решението на ЦИК в деня на изборите във Facebook, Twitter и лични блогове спокойно могат да се пускат всякакъв вид агиатационни материали и това не е незаконно.

Информационно-разяснителната кампания се открива на 27 декември 2012 г. – 30 дни преди датата на референдум, и приключва в полунощ на 25 януари 2013 г. Кампанията се води на български език. Регистрираните инициативни комитети и 76-те народни представители имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. За целите на провежданата информационно-разяснителна кампания те имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима.

При провеждането на кампанията те могат да бъдат подпомагани и от други гласоподаватели, нечленове на инициативните комитети, които да участват в организираните прояви и в различните форми на агитация. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание, пише в решението на ЦИК, предаде БГНЕС.

Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения ред, до края на деня на референдум; публикуването и излъчването на анонимни материали; използването на държавния и общинския транспорт за агитация; агитация на 26 януари - 24 часа преди деня на референдум, и на 27 януари - в деня на референдума. В деня на референдума премахването и изземването на такива материали може да става и по решение на секционните избирателни комисии.

На днешното си заседание (12 декември) правителството одобри вида и съдържанието на информационния лист за произвеждане на националния референдум с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Листът съдържа формулировката на въпроса за референдума, информация за мястото, времето и реда за произвеждането му. В кратък текст е представена обективна информация за последствията от вземане на решение "за" или "против" развитие на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

С решение на Централната избирателна комисия от 10 декември се заличи регистрацията на "Зелените" за агитация срещу строежа на АЕЦ "Белене". Причината е, че от партията не са представили нужните над 7000 подписа за регистрацията. Първоначално "Зелените" са представили 7315 подписа, но след проверка на ГРАО действителните се оказали 6252. Така "Зелените" стават втората формация след ВМРО, на която се отказва агитация по време на референдума.

Редактор: Ивайло Петров

ЦИК: Удостоверения за гласуване на друго място се издават до 12 януари

Хората, които искат да гласуват на място, различно от постоянния им адрес, могат да получат удостоверения за гласуване на друго място...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com