Борисов пред Ройтерс: Не мога да обещая нищо оптимистично

11725
Борисов пред Ройтерс: Не мога да обещая нищо оптимистично

Има риск от нови протести в България, ако следващото правителство не успее да подобри жизнения стандарт на хората. Това се казва в кореспонденция на агенцията от София. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна пред Ройтерс, че не може да обещае нищо оптимистично, за да задоволи желанията на избирателите.

Две седмици преди изборите Борисов отказа да се подчини на исканията на протестиращите, които го принудиха да подаде оставка като министър-председател. Бившият бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков обеща да продължи с политиката на ограничаване на разходите, която предизвика масовите демонстрации, довели до неговата оставка през февруари, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че две седмици преди предсрочните избори на 12 май ГЕРБ запазва преднината си пред социалистите, които са техен основен опонент.

"Всяка страна избира сама дали да катастрофира или не", заяви Борисов в интервю за Ройтерс днес. "Не мога да им кажа нищо оптимистично, за да задоволя желанието им да чуят това, което искат", допълни той.

ГЕРБ отново може да е най-голямата партия и да управлява с правителство на малцинството с неофициални договорки за сътрудничество. Това ще накара някои българи да се чудят дали протестите и шестимата души, които се самозапалиха, са променили нещо.

Анализаторите заявяват, че това би създало риск от нови протести, ако следващото правителство не успее да постигне значително подобряване на жизнения стандарт. Близо една четвърт от населението на България живее под прага на бедността.

Милиони заминаха да работят в чужбина, но въпреки това през февруари безработица в страната достигна най-високото си равнище от 8 години насам – 12%.

БСП работи за Борисов

Седмица след Великден и в българската политика един ще възкръсне. Ако победи БСП, това ще означава, че след неистови четиригодишни мъки...

Мускулестият и харизматичен Борисов, чийто твърд глас е придружаван от експресивни ръкомахания, се съсредоточи върху ремонтирането на остарелите пътища, за да улесни бизнеса.

Като кмет на София той влизаше в контакт с избирателите, като се появяваше по улиците на столицата, за да контролира ремонта на дупките. Неговото правителство намали бюджетния дефицит на България, а държавният дълг е един от най-ниските в ЕС, около 17% от БВП. Но неговата политика, включително замразяването на заплатите и пенсиите, и неспособността му да изкорени ширещата се корупция, отблъснаха мнозина.

Наричайки социалистите комунисти, заявявайки, че те са същата група като тази, която управлява страната преди революцията от 1989 г., Борисов посочи, че тяхното обещание да създадат 250 000 нови работни места са нереалистични. Ако ГЕРБ беше на власт, щеше да запази плоския данък и данъка върху доходите на равнището от 10% и щеше да продължи да усвоява еврофондове за строеж на пътища и за енергийна ефективност в съчетание с частни инвестиции в области като производство на автомобилни части, което би създало десетки хиляди работни места, заявява бившият премиер.

Макар да не коментира възможни коалиционни споразумения, Борисов посочи, че ако ГЕРБ спечели 100 от общо 240 депутатски места на изборите на 12 май или 42%, ще опита да сформира правителство, вероятно с неофициалната подкрепа на по-малки партии. Тя би могла да дойде от националистическата партия Атака и от подкрепящата бизнеса България на гражданите, но Борисов изключва възможността да работи със социалистите. "Ще бъде много, много лошо, ако България не успее да сформира правителство. Но ще стане още по-лошо, ако сформира правителство на всяка цена", смята Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com