Бугайски: Решението на БГ за Македония е опасно за целия регион

14449
Бугайски: Решението на БГ за Македония е опасно за целия регион

Решението на България по отношение на Република Македония е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион.

Това каза един от най-големите американски експерти за Балканите Януш Бугайски. Той е специалист за Югоизточна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, предаде БГНЕС.

Левски загуби, ЦСКА спечели

В последните си официални мачове през тази година отборите на "Левски" и ЦСКА завършиха полусезона в коренно различно настроение. Мачо...

"Това е саморазрушителна политика, която може да допринесе за дестабилизиране на региона. Ако Македония бъде блокирана за неопределено време както за членството в НАТО, така и за членството в ЕС, ще последва вътрешна нестабилност в страната. Особено сред албанското малцинство има силно недоволство заради липсата на напредък към евроинтеграция", подчерта Бугайски пред БНР.

Според него "ако страните от ЕС като България продължат да блокират Македония, се очертава много непредсказуемо бъдеще". "Възможно е македонското правителство да не оцелее. Възможни са протести от албанското население. Ето защо, според мен, това решение е контрапродуктивно не само за самата Македония, но и за целия регион", каза още Януш Бугайски.

По отношение на българските мотиви, свързани с историята на двете страни и изземването на българската история той каза следното: Не съм много сигурен какво точно искат българите, защото винаги ще съществуват националисти в Македония, които ще претендират за части от българската история. "Мисля, че българската позиция по този въпрос само ще разпали още повече негативни страсти сред националистите, които ще бъдат употребени от македонското правителство", каза в заключение Януш Бугайски, който е и автор на редица книги за страни, скъсали с комунистическия режим. Неотдавна публикува първия си роман, чието действие се развива на Балканите.

Разследват македонските заплахи срещу политиците ни

Анонимните заплахи на македонски националисти срещу български политици и държавници в момента са обект на разследване от нашите служби....

Редактор: Д. Симова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com