Бургаският окръжен съд ще гледа делото за катастрофата на АМ "Тракия"

4770
Бургаският окръжен съд ще гледа делото за катастрофата на АМ "Тракия"

Бургаският окръжен съд ще гледа делото за катастрофата на магистрала "Тракия", която отне живота на 9 души през юни миналата година, съобщи БНР.

Обвиняеми са собственикът на фирмата за превоз Ениз Ченгел, ръководителят на транспортния отдел във фирмата Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Първоначално Димитров бе единственият обвиняем с подозрението, че е заспал зад волана.

Шест месеца след катастрофата обаче излезе петорна експертиза, която показа технически нередности в злополучния автобус. В печата се появиха твърдения, че причина за злополуката е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Делото трябваше да стартира още през септември, но бе отлагано на два пъти - първо за неявяване на адвокат, а по-късно заради нередовно призовани свидетели.

БГНЕС припомня, че на 15 юни 2011 година автобус по линията София - Бургас с 31 пътници се удари в мантинелата на магистрала "Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Загинаха 9 души. Сред оцелелите е 5-годишно дете, а най-младата жертва е на 14 години.

Единствената надежда на Марияна, майка на 20-годишната Пламена, която загина при катастрофата, е справедливо наказание за виновните, причинили смъртта на дъщеря й: "Това ще бъде едно много дълго и безсмислено дело. Аз не вярвам в нещата".

Справедлив процес и обезщетение иска и 55-годишният Сашо Стоев, който се качил в автобуса, за да стигне до Бургас, където забравил документи за новата си работа. Той е с близо 70% инвалидност заради травмите, които получил след инцидента. "Животът ми се преобърна на 360 градуса след тази катастрофа, защото щях да съм на много добра работа", разказва Стоев.

44-годишната Мая Малетова от София, която претърпя осем операции след инцидента, не губи надежда и се опитва да живее втори живот. Мая е служител на Жандармерията, но не е сигурна, че ще запази работата си, докато се възстанови: "Операциите ми нарушиха изцяло живота, да не говорим как ми влияят на психиката тези перуки, които ги нося, нямам коса и тези притеснения. В крайна сметка се радвам, че поне оцелях".

Редактор: Евгения Гигова

24-годишен е с опасност за живота след катастрофа в с. Маноле

24-годишен шофьор е настанен в болница с опасност за живота, след като катастрофира тази нощ в село Маноле, съобщиха от ОД на МВР - Пло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com