Деница Вълкова отговори на критиката

7699
Деница Вълкова отговори на критиката

В първото си телевизионно интервю новия заместник-министър на правосъдието Деница Вълкова отговори на критиките, които се появиха след назначаването й - че заради неин съдебен акт страната ни е била осъдена от Европейския съд по правата на човека.

Нейнините ресори не са официално обявени. Със сигурност като досегашен съдия ще участва в изработването на новия Наказателен кодекс и обеща, че при промените ще се обърне специално внимание на критики на Съда в Страсбург, за да намалеят осъдителните решения срещу България.

През 2003-а Вълкова участва в съдебен състав, който потвърждава присъда за клевета срещу журналистката Катя Касабова.

Магистратите са приели, че журналистката не е проверила докрай фактите, не е изчерпила източниците на информация и е оклеветила 4-ма инспектори по образованието в Бургас, като е написала, че са взели по 15 хиляди лева подкуп.

Делото стига до Страсбург. Европейският съд по правата на човека приема цитирам "че осъждането на ищцата е необходимо с оглед на запазване на репутацията на засегнатите длъжностни лица".

Той се съгласява с нашите изводи, че ищцата не е успяла да направи в достатъчна степен необходимите проучвания за материала си, преди публикацията му, и следователно не е действала като отговорен журналист, съобщава БНТ, цитиран от агенция КРОСС.

Въпреки че приема мотивите на българския съд, Страсбург в крайна сметка се произнася в полза на журналистката, но като казва, че наложената глобата е твърде висока за нанесените щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com