До 10 декември водата в Костинброд ще е негодна за пиене

4127
До 10 декември водата в Костинброд ще е негодна за пиене

До 10 декември - понеделник жителите на Костинброд да не пият вода от чешмите и да не я използват за готвене. Да ограничат ползването й само за битови нужди, призова кметът на Костинброд Милен Димитров.

При ремонт на локално парно в къща на ул. "Калоян" преди два дни е станала авария. В резултат на допусната грешка при ремонта във водопреносната мрежа е попаднало специфично токсично вещество - топлоносител, което се използва в подобни инсталации, обясни кметът на града пред Дарик радио.

Аварията вече е ограничена: "Тръбопроводът се промива вече два дни. Това е водоразтворим топлоносител и водопроводът ще бъде промит. Тъй като цялата ВиК мрежа на територията на Костинброд е свързана и не искаме да поемем гаранция, че в целия Костинброд водата е годна, затова препоръчваме на жителите на града до понеделник да ограничат ползването на вода. Водата категорично не трябва да се използва за пиене и за готвене, но може да се използва за миене", каза кметът.

Милен Димитров добави, че вече са готови първите резултати и анализи от водата: "Химическите показатели показват, че водата е в норми. Очакваме да излязат биологичните показатели, които ще са готови в понеделник. Дотогава остава в сила препоръката да не се използва за пиене водата". Кметът на Костинброд каза още, че благодарение на бързата реакция на гражданите, които сигнализирали за проблема и своевременната намеса на полицията, които информирали населението, няма пострадали хора след инцидента.

Водата на Костинброд вчера беше отровена с антифриз. Информацията бе потвърдена и от местното ВиК. Антифризът е попаднал в канализацията при авария, тръгнала от частен дом вчера. Хората веднага са подали сигнал към общината и водното дружество и на място са се отзовали лаборанти. Веднага на сайта на общината е поместено съобщение: "Уважаеми съграждани, питейната вода е негодна за употреба. Обръщаме се към вас с молба да не консумирате вода от водопроводната мрежа до отстраняване на проблема". Съобщението предизвика паника сред местните жители, тъй като не беше описана причината за ситуацията.

Няма опасност за здравето на хората в Костинброд

Няма опасност за здравето на населението в гр. Костинброд след авария на ограничен участък от водопроводната мрежа в града, съобщиха от...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com