Елементи на боеприпаси замърсяват въздуха в Стара Загора

8346
Елементи на боеприпаси замърсяват въздуха в Стара Загора

Еколози алармираха, че във въздуха над Стара Загора от 14 януари досега всеки ден се отчитат стойности на сероводород над пределно допустимата норма, съобщи БНР. Хората, обаче, не са информирани за това.

Според директора на РИОСВ - Стара Загора инж. Пенка Начева, при работно посещение в България през 2006 година немски специалисти са препоръчали за пределно допустима норма на сероводорода да се приема стойност от 0,15 микрограма на кубичен метър. Мотивите: остатъчни калибровъчни газове в апаратурата в сервиза и резервните части.

В парк "Бедечка" възстановиха скамейки като протест срещу застрояването

Скамейки в определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" възстановиха представители на гражданската инициатива за запазване н...

Това обяснение не кореспондира по никакъв начин с пределно допустимата норма за сероводород, посочена от Изпълнителната агенция по околна среда - 0,005 микрограма на кубичен метър. На пресконференция в Стара Загора председателят на съюз "Екогласност" Емил Георгиев, който е химик по образование заяви, че Стара Загора е един от петте градове в България, подложен на системен екогеноцид.

По думите му, обгазяванията не са резултат от дейността на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток" заради розата на ветровете. Обгазяването е тук, в района на Стара Загора. Това са елементи на боеприпаси и затова старозагорци трябва да си вземат съдбата в ръцете.

На въпрос прав ли е заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, който твърди, че полигонът Змейово не може да бъде закрит с местен референдум, Емил Георгиев отговори: "Вие имате право на референдум по Закона за референдумите и всеки друг, който казва обратното, ви лъже."

Снимка: архив, БГНЕС

Редактор: Е. Гигова

Гражданска инициатива алармира ЕК за въздуха в Стара Загора

Гражданската инициатива за чист въздух в Стара Загора изпрати отворено писмо до Комисията по петициите към Европейския парламент относн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com