Гражданска инициатива алармира ЕК за въздуха в Стара Загора

4813
Гражданска инициатива алармира ЕК за въздуха в Стара Загора

Гражданската инициатива за чист въздух в Стара Загора изпрати отворено писмо до Комисията по петициите към Европейския парламент относно замърсяването на въздуха в града, съобщиха от инициативата.

"Обгазяванията на над 200 000 души в Стара Загора и региона с азотен диоксид продължават. На 26 срещу 27 ноември автоматичната станция на РИОСВ – Стара Загора - е отчела 12 пъти превишение на средночасовата норма от 200 микрограма на кубичен метър. Към азотния диоксид се добавят и превишения на нормите за сероводород и фини прахови частици. Според българското законодателство от 2010 година се допуска 18 пъти превишаване на средночасовата норма за азотен диоксид годишно, само за ноември в Стара Загора наднормени стойности на азотен диоксид са отчетени над 20 пъти. От полунощ до 10 часа на 27 ноември, според справка на община Стара Загора, е имало и 15 валидни стойности от 0,005 мигрограма на кубичен метър сероводород, която е пределно допустимата средночасова норма, а в случая е превишена и среднодневната". алармират гражданите.

Те съобщават, че от РИОСВ не алармират населението, не изпращат съобщение до медиите, а по-късно на въпроси на журналисти отговарят, че източникът на емисиите на азотен диоксид са транспортът и битовото отопление.

"Експертните становища и журналистически разследвания разкриха, че източникът на обгазяването е унищожаването на боеприпаси на полигон Змейово и Баритна мина край Стара Загора", казват от Гражданската инициатива.

Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" настояват Европейските структури да подпомогнат българското правителството в адекватното решаване на проблема, за да се осигури правото на чист въздух и чиста околна среда на над 200 000 граждани. "Настояваме проблемът да бъде незабавно и трайно решен, обгазяванията на града да бъдат спрени, а източниците им да бъдат закрити", заявяват гражданите.

Снимка: архив, БГНЕС.

Природозащитници алармират за сеч около р.Бедечка

Сеч е започнала по река Бедечка в района на ресторант "Лешника" край северния вход на Стара Загора, съобщават от Гражданската инициатив...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com