Фидосова: До две седмици пак започваме с Изборния кодекс

4946
Фидосова: До две седмици пак започваме с Изборния кодекс

Предизвикалите толкова полемики в Народното събрание поправки в Изборния кодекс ще влязат отново в Народното събрание до две седмици. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Иска Фидосова.

„Надявам се от БСП и ДПС да дойдат, да разговаряме и следващата седмица да се опитаме да приемем допълнителен доклад по тези няколко спорни изречения от Изборния кодекс”, обясни Фидосова. Надявам се на конструктивност и диалог от всички, каза тя.

ГЕРБ парира ДПС за уседналостта за изборите

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на ДПС да се премахне от Изборния кодекс уседналостта като условие да се гласува, преда...

По отношение на спорните текстове Фидосова обясни точка по точка: „Във всяка една секционна комисия ще има ксерокс. Протоколът, който е единствен в оригинал, ще се ксерокопира, ще се сложи мокър печат на секционната комисия, ще се подпише от секретаря и председателя и ще се даде не на членовете на секционната комисия, а на всички участници в изборния процес, т.е. всички партии, коалиции и инициативни комитети, които имат регистрирани кандидати. Не може да дискриминираме и да дадем само на пет партии, които сме в секционните комисии”. По тази точка няма спор, ние това го предложихме преди месец и половина, подчерта тя.

„По отношение на наблюдателите сме изчистили текстовете. Няма пречка наблюдателите да присъстват навсякъде. Поставих въпроса пред посланиците и дипломатите – при положение, че заседанията на ЦИК и РИК ще се предават онлайн трябва ли вътре да присъстват още 50-60 души и това няма ли да пречи на комисиите да си вършат работата при положение, че всичко се вижда. Има застъпници вътре. Не виждам как членовете на тези комисии нормално ще работя с 200, 300 души върху тях”, заяви Фидосова, цитирана от Агенция "Фокус".

„Някои от условията, които постави Сергей Станишев, на нас юристите ни е трудно да разберем - като например това за изчистване на избирателните списъци. Конституцията казва, че всеки български гражданин, който има избирателно право, фигурира в избирателния списък и това, че не е идвал в страната 10 или 20 години, не може да бъде основание да бъде заличен”, коментира Фидосова.

Редактор: Ивайло Петров

Студено е, на депутатите не им се работи

Циркът стигна нови висоти, НС няма да заседава днес за Изборния кодекс. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разпусна народ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com