"Газпром" с предложение при какви условия може да промени цената на газа

5942
"Газпром" с предложение при какви условия може да промени цената на газа

Предложенията на ООО „Газпром Експорт" за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ съответстват на поетите ангажименти на Газпром пред ЕК и са в полза на „Булгаргаз" ЕАД. Това съобщиха в свое становище от дружеството.

От „Булгаргаз“ предоставиха информация във връзка с Решението на Европейската комисия (ЕК) и поетите от Газпром ангажименти, засягащи няколко държави от Югоизточна Европа.

Димитров: България няма екип за преговори с "Газпром"

България няма готовност и няма екип за преговори с „Газпром” за цената на газа, каза Мартин Димитров от от „Демократи...

От позицията им става ясно, че на 24 май 2018 г. Европейската Комисия (ЕК) е обявила, че е приела решение, с което прави правно обвързващи ангажиментите, предложени от Газпром, и с това приключва антитръстовото дело срещу дружеството. „С приемането на ангажиментите, съгласно чл. 9 от Регламент 1/2003, ЕК прекратява производството, без да се произнесе по отношение на това дали Газпром е извършил нарушение (и без да наложи финансова санкция), като Газпром се задължава да изпълни ангажиментите. От публикуваната информация е видно, че ангажиментите са запазили първоначално предложената структура, но са претърпели промени в съответствие с получената обратна връзка от заинтересованите страни в пазарния тест, включително предложенията на българската страна“, поясняват от „Булгаргаз“ и добавят, че подробна информация за Решението на ЕК и поетите от страна на Газпром ангажименти може да бъде намерена в регистъра на Главна дирекция Конкуренция на ЕК, а кратък информационен материал на български език, изготвен от ЕК, е наличен на адрес: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3921_bg.htm.

„В изпълнение на решението на ЕК, ООО „Газпром Експорт" депозира в „Булгаргаз" ЕАД предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ, което в съответствие с поетите ангажименти пред ЕК предвижда следното:

1) Изменение на клаузата за преразглеждане на цената, така че всяка от страните да може да задейства преразглеждане на цената, ако (i) има значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на страните и/или (ii) ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или промяната на цените на газа в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа. Честотата на преразглеждане е веднъж на всеки две години, както и извънредно право на преразглеждане на всеки пет години. Първото преразглеждане на цената е допустимо по всяко време, след влизане в сила на клаузата за преразглеждане на цената;

2) Въвеждане на възможност „Булгаргаз" ЕАД да поиска промяна на точката на доставка (Негру Вода), като поиска всички или част от договорените обеми газ (не по-малко от 50 милиона куб. метра на година и за период не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни в точка на доставка Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия. „Булгаргаз" ЕАД може да поиска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Уреждат се условията за промяна, основанията за отказ от страна на ООО „Газпром Експорт", както и разрешаване на спорове от Monitoring Trustee (Контролиращ управител)“, се посочва в становището на компанията.

Кадър, подкрепян дълго от БСП и ДПС, пита защо се бавят преговорите с "Газпром" за газа

Няма какво да направи КЕВР. Това коментира бившият член на комисията Еленко Божков, който беше особено влиятелна фигура по времето на П...

„Предложенията на ООО „Газпром Експорт" за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ съответстват на поетите ангажименти на Газпром пред ЕК и са в полза на „Булгаргаз" ЕАД. Предвид това, същите бяха приети от Съвета на директорите на „Булгаргаз" ЕАД и от едноличния собственик на капитала „Български енергиен холдинг" ЕАД.

Между страните бяха подписани съответни анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от ЕК ангажименти“, уточняват от „Булгаргаз“.

„Във връзка с подписването на анексите, „Булгаргаз" ЕАД инициира среща с ООО „Газпром Експорт", която се проведе на 28.09.2018г. в гр.Санкт Петербург. В допълнение към темата за ангажиментите, „Булгаргаз" ЕАД постави за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което се даде началото на процес на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. Следващата работна среща между експерти на двете дружества е планирана през месец ноември 2018 г.“, става ясно още от становището.

От „Булгаргаз" ЕАД добавят още, че ще информират своевременно своите клиенти и българската общественост за развитието на търговските отношения с ООО „Газпром Експорт", свързани с доставките на природен газ за страната.

КЕВР се съгласи с "Булгаргаз" - природният газ ще поскъпне с близо 14%

Природният газ трябва да поскъпне с близо 14 на сто от октомври. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com