ГЕРБ сезира ЕС институциите заради "Голямото посрещане"

5821
ГЕРБ сезира ЕС институциите заради "Голямото посрещане"

С писмо, в което съобщава за безпрецедентен случай на репресии от страна на органите на Министерството на вътрешните работи спрямо български граждани, ГЕРБ сезира европейските институции и партии, съобщиха от пресцентъра на партията.

Писмото, подписано от председателя на партията Бойко Борисов, се излагат факти и обстоятелства около протеста на 4 септември пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани са били според ГЕРБ подложени на полицейски тормоз, се казва в съобщението на партията.

„Единствената причина за това беше решението на гражданите да изразят чрез протест обществената си позиция срещу управлението на Тройна коалиция на партиите БСП, ДПС и "Атака", се посочва в писмото на ГЕРБ до евроинституциите и партиите в Европарламента. В партията са получени и сигнали от български граждани от цялата страна, че са били малтретирани и психологически от органите на МВР”, става ясно още от писмото на ГЕРБ.

Барозу: По-добре единна Европа, отколкото поляризирана

Политиците трябва да обяснят защо Европа не е перфектна. Но е по-добре тя да остане единна, отколкото да бъде поляризирана, заяви ...

Описаните конкретни случаи са свързани с автобуси с протестиращи идващи към София от Бургас и Благоевградско и необосновани според ГЕРБ проверки и записване на лични данни.

„На 3 септември 2013 г., рано сутринта, от Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС. На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях“, се казва в писмото.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, информират още в писмото ГЕРБ. „На връщане от протеста в София граждани от град Сандански и техният шофьор на автобус са разпитвани от полиция по телефона, къде ще пристигнат. След това са събрани личните им карти и са записани данните им. Аналогичен е и случаят с хора от Разлог. И техните автобусите са спирани, записвани са данните им и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Пл. Орешарски. Нито на шофьорите, нито на пътниците са показани заповеди за предприетите мерки от страна на МВР. Същият е и случаят с хора от Котел, чийто автобус също е спрян и са записвани данните им“, се посочва още в писмото си до европейските партии и институции.

Според партията на Бойко Борисов този случай е грубо погазване на Конституцията и законите на България е чрез писмото си ГЕРБ желае да научи дали европейските институции и партии намират за приемливо европейско правителство, подкрепяно и съществуващо благодарение на партии-членки на ПЕС и АЛДЕ, да прилага такива мерки към обикновени граждани.

Оплакваме се на Бокова от ЮНЕСКО заради македонските кражби на история

Министърът на културата д-р Петър Стоянович ще изпрати официално оплакване до Ирина Бокова в качеството й на директор на ЮНЕСКО относно...

Предотвратяването на по-нататъшно нарушаване на демократичните ценности и основните права и свободи на европейските граждани трябва да бъде приоритет за всяка европейска партия и институция, се казва още в писмото на ГЕРБ.

Документът е изпратен до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдие и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

По-късно след съобщението министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че не се притеснява от изпратения сигнал и заяви, че „ всичко, което е правено, което се прави и продължава да се прави, е изключително и изцяло в рамките на закона и е мотивирано от него. Така че не се притеснявам от нищо. Честно казано, необясними са ми тези твърдения за полицейщина и към момента не виждам нужда да ги коментирам. Но и няма да вляза в персонална полемика и дискусия с никого, защото не виждам полза от това", заяви Йовчев.

Не за първи път от ГЕРБ се оплакват от репресии. Преди две седмици от партията съобщиха за политическа такава - МВР-Варна поискали пълен списък с членовете на партията в областния град. По-късно от обвинението в морския град обясниха, че данните са били нужни заради постъпили жалби за длъжностни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com