Хората, пострадали от некоректния туроператор, ще получат обезщетения

1664
Хората, пострадали от некоректния туроператор, ще получат обезщетения
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ще получат обезщетения туристите на „София тур и Холидей“, които не успяха да реализират почивките си, след като на 19 декември туроператорът обяви в сайта си, че прекратява дейността си.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори на двете застрахователни дружества „Алианц България“ и „Групама“, с които фирмата е имала договори, съобщиха от Министерството на туризма.

Туроператорът е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма, посочи министърът.

Ангелкова: От октомври "София тур и Холидей" е прехвърлена на неоткриваем сръбски гражданин

„София тур и Холидей“ е прехвърлена от октомври на сръбски гражданин, когото не можем да открием. Това каза пред журналист...

Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, авиокомпании. За съжаление, в уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, поясни министър Ангелкова. Тя посочи още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите. Лично се ангажирам да следим непрекъснато случая, заяви министърът.

„Обезщетения ще се плащат на хората “, заяви Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“. Той обясни, че не се изплащат на принципа първи по ред, първи по право. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми. Пенев уточни, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, за това не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички.

При нас има подадени малко повече от 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат, добави още изпълнителният директор на „Алианц България“ .

Лимитът на полицата на „София тур и Холидей“ е 450 хил. лв., а към „Групама“ е 25 хил. лв. Пенев беше категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува. „Групама“ също ще изплаща обезщетения, каза изпълнителният директор на компанията г-жа Селин Болар.

Над 6 млрд. лева приходи в туризма през 2017 г.

Над 6 млрд. лв. приходи са отчетени в туризма през 2017 година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Фокус". Тя ...

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушения на „София тур и Холидей“, информира министър Ангелкова. Тя поясни, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време. За улеснение на потребителите в Националния туристически регистър с червено се подчертават тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата съвместно със застрахователните компании да се установи точният брой на пострадалите от некоректната фирма. Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще може да си получат обезщетенията. Министерство на туризма ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може и те да направят необходимите проверки и действия.

Министерството на туризма проверява валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически регистър. Компании, които работят без задължителната полица ще бъдат предложени за заличаване от регистъра.

С цел превенция на подобни случаи и засилване на контрола Министерството на туризма подчертава необходимостта от създаване на инспекторат, съобщи министър Ангелкова. И поясни, че това ще стане с промени в Закона за туризма през следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...