Издават поредица за "начинаещи тийнейджъри" – "Европейски разказвачи"

11833
Издават поредица за "начинаещи тийнейджъри" – "Европейски разказвачи"

От години на българския книжен пазар почти липсва литература за децата между 10 и 14 години. Една изключително динамична и важна за развитието на бъдещия човек възраст. Доказано е, че точно тогава българските деца спират да четат, за да стигнат до катастрофалните резултати на изследването PISA, според което 41% от 15-годишните ни ученици са функционално неграмотни. Което означава неспособни за по-нататъшна квалификация.

Изтъкват се няколко причини за този факт - компютри, родители, общество - все верни, но не единствени. Никой не споменава още една - липсата и на подходящи четива, които да заинтригуват тези деца, които да са близки до техните интереси и проблеми. И родители, и учители ги заставят да зубрят анализите на "Мамино детенце" и "Ангелинка" и ги отблъскват от четенето тотално и завинаги, тъй като са прекалено далече от душевното състояние и нужди на подрастващите.

Мол в Австралия забрани децата

Търговски център в Австралия забрани входа за деца, защото са прекалено шумни, предаде БГНЕС. Решавате да отидете на пазар, но няма къ...

Издателство „ЕМАС” се опитва да запълни частица от тази огромна празнота на книжния пазар с новата си поредица „Европейски разказвачи на XX/XXI век”, чиито две книги вече са факт – „Кучето, запътило се към далечна звезда” на шведа Хенинг Манкел и „Песента на глухарчетата”  от норвежката Хилде Хагерюп. До края на лятото трябва да излязат от печат още шест повести от европейски писатели от различни страни.

Подборът е впечатляващ - произведения от последните 20-25 години, написани от едни от най-известните и обичани детски автори в съответните страни и награждавани с престижни национални и международни награди: Даниел Пенак от Франция, Ани Шмид от Холандия, Славко Прегъл от Словения, Хилде Хагерюп от Норвегия, Ева Ибътсън от Англия, Ива Прохаскова от Чехия, Аугусте Лехнер от Австрия. Сюжетите са разнообразни - от реалистични до фантастични, от пресъздаване на средновековни произведения до проблемни ситуации от нашето съвремие.

Целта на поредицата е да обхване многообразието от теми, вълнуващи децата на тази възраст, както и да осигури на българските деца поглед върху начина на живот, ежедневието и мечтите на връстниците им в Европа. И не на последно място да покаже на българските „начинаещи тийнейджъри” какво четат връстниците им в другите европейски страни. Поредицата е одобрена от европейската програма „Култура 2000”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com