Извадиха потъналия катер от Дунав

5338

Операцията по изваждането на потъналия в Дунав катер на "Морска администрация" приключи успешно тази нощ. Плавателният съд е бил издърпан от водата и качен на платформата на плаващия кран "Титан", за да се направи оглед на щетите.

Спасителната акция е продължила близо четири часа. Най-напред вечерта бе изправен строителният сондажен кран, който се преобърна на брега и със стрелката си потопи катера на "Морска администрация". Тъй като тежестта на потъналите съоръжения бе над 80 тона, се наложи да се използва специалният плавателен кран "Титан" на АППД. Той е единствен по рода си в българския участък на реката и може да вдигне товар до 100 тона. След отстраняването на стрелката от катера, започнаха опитите за изваждането на плавателния съд от Дунава. Екипите на пожарната изпомпиха част от водата, за да поставят катера в хоризонтално положение.

С помощта на водолази той е бил обхванат със специални колани, след което е вдигнат и качен на платформата на плаващия кран. Предстои да се огледат нанесените щети., а докато се изяснят причините за инцидента, изграждането на Речния информационен център в Русе временно е спряно.

Вчера, 21 май, кран се преобърна днес на брега на Дунава и при падането си потопи катер на "Морска администрация". Верижната машина е работела по изграждането на Речния инфомационен център в Русе, който се прави по европейски проект и чиято първа копка бе направена през зимата от тогавашния транспортен министър Ивайло Московски. Предполага се, че почвата е била по-влажна от очакваното и машината е пропаднала.

Фестивал пресъздава събития от славното минало на нашите земи

На 17, 18 и 19 май в гр. Свищов предстои да се проведе шестото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава 2013&...

За щастие кранистът е успял да се измъкне при падането и е останал невредим. Кранът е трябвало да подготви терена за изливането на бетон. Катерът, който е бил закотвен под сградата на "Морска администрация", е бил пробит от стрелката. В него бързо е започнала да нахлува вода и той е потопен наполовина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com