Язовири са повреждани при спорове за собственост

9046
Язовири са повреждани при спорове за собственост
Пресцентърът на икономическото министерство пратил секретна справка до медиите, вместо до Трайчо Трайков

Някои от язовирите в страната са повреждани умишлено от завист при спорове за собственост. Това са отчели пред икономическия министър Трайчо Трайков експертите, които в продължение на 10 дни провериха 656 язовира.

В справка, предназначена само за министъра, която обаче от пресцентъра разпространиха погрешка до медиите, са изброени най-съществените проблеми за сигурността на изкуствените водоеми у нас.

188 язовира се управляват от младеж без диплома

188 язовира се управляват от младеж без диплома, съобщава в-к "Сега". Без документ за висше образование се оказа шефът на "Напоителни...

Това са: направа на огради и мрежи на преливните съоръжения с цел запазване на рибата - това е особено опасно явление, което в името на спасяване на един кош риба може да погуби язовира и да предизвика катастрофа; запушени и недействащи основни изпускатели - пак по същите причини; в някои от случаите има оплаквания за злосторничество с умисъл в резултат на завист и спорове за собственост; обрасли с растителност откоси, с добре вкоренени големи дървета; пълна липса на съоръжения за наблюдения на някои процеси при насипните стени, филтрации, слягания и др.; непочистени речни легла след стенитер.

Специалистите са проверили 607 язовира, обявени от областните управи като потенциално опасни, и още 49 допълнително подадени от кметове и местното население, пише в. "Сега", цитиран от агенция "Блитц".

12 са обявени за потенциално опасни, но министър Трайков успокои, че най-рисковите са обезопасени. От случайно разпространената справка става ясно още, че 68 имат проблеми по основните изпускатели, а 147 - с преливниците. Това пречи на процеса на контролирано изпускане при нужда.

Най-честото предписание е за изпразване на 50% от обема на водоемите и дори за пълното им изпускане. Трайков успокои още, че язовир "Бели Искър" не е опасен в отговор на хидроинженери, според които стената му се нуждае от спешно укрепване, защото не би издържала земетресение от 4.5 по Рихтер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com