КТ "Подкрепа":Президентът да поиска свикване на Велико Народно събрание

8091
КТ "Подкрепа":Президентът да поиска свикване на Велико Народно събрание

Президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание до 42-то Народно събрание. Това искане отправи Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" в своя позиция, приета във връзка с напрегнатата обстановка в страната, съобщи bTV.

„България се нуждае от спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата. В противен случай, ако политическите сили нв 42-рото Народно събрание не предложат разумно решение, Конфедерация на труда „Подкрепа”, за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка”, се казва в позицията.

Плевнелиев се позиционира

Силен тласък на протестите и отвори своеобразен втори фронт срещу управляващите. Възможно е дори да ги е стреснал малко.  Това е ...

Според синдиката Народното събрание е задължено да проведе този дебат и да се произнесе с гласуване. След това ясно ще се видят аргументите на решаващите фактори от задкулисието, които не желаят да се променя политическото статукво.

От „Подкрепа” допълват, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание, който не е отменен. В този закон пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50, което е едно от основните искания на протестиращите. В същия закон е залегнало правото, че Инициативен комитет от 500 човека могат да издигнат независим депутат – също искане на протестиращите. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница /машинно и/или електронно гласуване/. Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс, казват от синдиката.

В становището се заявява, че са смехотворни аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители и т.н.

Конфедеративният съвет на синдиката смята да изложи аргументите си за свикване на ВНС в отделно открито писмо до президента и до нацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com