Куче в двора - увеличение на популацията на бездомните кучета

26508
Куче в двора - увеличение на популацията на бездомните кучета

Четири от всеки пет кучета в България, които се считат за домашни, живеят на двора. И почти всички женски от това число всъщност се размножават свободно.

Според данни на "Галъп" едва 17% от кучетата са отглеждани в истински домашни условия - в затворено пространство, с добър контрол от страна на стопанина и голям дял на кастрации. 83% обаче живеят на двора.

Контрол – начинът да се реши проблемът с популацията на бездомните кучета

В края на месец юни Народното събрание на Република България за пореден път обърна внимание на един от вечно актуалните проблеми в стра...

Според Стела Райчева от неправителствената организация „Animal Rescue” данните са показателни за продължаващия проблем с бездомните четириноги в цялата страна. Пред bTV природозащитничката обясни, че от 2,4 млн. кучета, които живеят по дворовете, около 1 млн. са женските, които всъщност се размножават свободно.

„На практика популацията им е като на уличните кучета. Проучването показва, че над половината от стопаните на тези женски кучета се освобождават от малките им, изхвърляйки ги навън. И малката част от кутретата, която оцелява, всъщност създава големия проблем."

Райчева добавя, че проблемът се разраства и заради липсата на разяснение за хората защо е необходима например кастрацията.

„Направили сме урок за децата в 4-ти клас, който е одобрен, но нещата се случват много бавно. Освен това едва 17% от кучетата са кастрирани и това са тези в градовете”, допълни Стела Райчева, уточнявайки, че по селата и малките градове не се говори достатъчно за кастрацията и хората не разбират защо е нужна.

И софиянци били виновни за популацията на бездомните кучета

Вина за популацията на бездомни кучета имат и хората. Това каза по време на редовна пресконференция за работата на „Екоравновес...

Тя смята също така, че специално за столицата трябват повече кастрационни центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com