Кънчо Стойчев: Това Народно събрание може да се окаже стабилно

6677
Кънчо Стойчев: Това Народно събрание може да се окаже стабилно

Позицията, че това е най-лошият парламент, е самоубийствена. И утре да направим избори, не знам дали няма да получим още по-лош. Технологично нови избори са възможни най-рано през есента.

Страната изпада в безредие и не можем да си го позволим. А и защо да казваме, че парламентът е лош, преди да е започнал? Това казва социологът Кънчо Стойчев пред в. "Труд".

Нека час по-скоро заработи, както поиска и президентът, и тогава ще съдим по действията му. За всички нас е по-добре този парламент да започне да действа и да се търси максимално съгласие. Има много въпроси, които не трябва да се делят по партии. Като въпросът за българското производство, въпросите за демокрацията, за ролята и мястото на МВР, за върховенството на закона. Както и мерките, които трябва да се вземат в областта на антимонополното законодателство и др., смята още той.

Логично звучи мандатът на парламента да се ограничи в рамките на година. Задачите, които му предстоят са изключително важни. И при разумна политика и диалог между политическите сили този парламент може да се окаже и много стабилен. Би трябвало партиите да са си извадили урок от случилото се. Дано политиците от ГЕРБ разберат, че те нарушиха диалога, че те въведоха диктат, че те започнаха силово да налагат всичко. Ако застане на разумна позиция на търсене на съгласие по национални приоритети, това ще е по-добре и за самата партия ГЕРБ. Ще й даде възможност да се утвърждава, а не да рухне за месеци. Голяма е и ролята на Бойко Борисов, който трябва да седне на масата за разговори и да каже по кои точки може да работи за България, смята Стойчев.

Неписано правило е най-голямата парламентарна група да излъчи председател на НС. Неписаното правило е и, че най-голямата ПГ обикновено прави правителство. Но тъй като в този момент това няма да се случи, шефът на парламента очевидно ще е от БСП, казва в заключение известният социолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com