Лекари: От климатик на слънце е опасно

6111
Лекари: От климатик на слънце е опасно

Трябва да се избягва рязкото преминаване от климатизирани помещения към пряката слънчева и външна среда, тъй като тази температурна разлика ни се отразява доста зле, особено на малките деца и възрастните хора.

Това препоръча днес д-р Радосвет Горнев, н-к на клиника "Хирургия" в Университетска болница "Лозенец" пред БГНЕС.

Той е лектор на втората Националната лятна академия по спешна медицина, която се откри днес и ще продължи и утре в Университетска болница "Лозенец" и в нея участват 120 студенти. Организатор е Асоциацията на студентите по медицина.

Трябва да се стремим да избягваме прекия достъп до слънце и да пием течности, да проветряваме често помещенията, особено в панелните жилища, които акумулират като фурни топлината и след това я излъчват през цялата нощ, добави лекарят.

По принцип човешкият организъм се адаптира, както към високите температури, така и към ниските. Но рязката промяна му се отразява много зле, особено на малките деца, които по-лесно се охлаждат и прегряват, повтори той.

Това се отнася и за възрастните хора, които имат тежки хронични заболявания, допълнително утежняващи състоянието им по време на жегите.

Горещините са направо противопоказни за сърдечно болните - те трябва да стоят на сянка, да си пият лекарствата, да консумират течности, по - лека храна и да следят симптомите за утежняване на тяхното хронично състояние, препоръча д-р Горнев. Става дума за отоци на краката, лесна уморяемост .

Най-горещият уикенд

Рекордни 42-43 градуса се очакват тази неделя на отделни места в страната. Времето през този уикенд ще е много горещо, но в началото на...

Според д-р Горнев студентите вече много добре знаят как да окажат спешна помощ на пострадал от жегите, на когото му е премаляло или е получил топлинен удар. Трябва да му се осигури сянка, да се повдигнат краката му на високо в легнало положение и да се извика бърз транспорт, за да се отведе пострадалият до болнично заведение . Студентите точно това ще правят днес и утре - ще се упражняват в тази спешна помощ.

На въпрос дали ще успеем да задържим бъдещите медици у нас д-р Горнев отговори, че те не искат много - само едно по-адекватно заплащане, иначе ще ги загубим, категоричен бе той. И тогава ще търсим лекари от чужбина, които да привлечем тук или обратно - българи ще ходят да се лекуват зад граница.

Само да не се окаже в един момент, че българите в чужбина ще се лекуват от български лекари, отбеляза с известна тъга д-р Горнев.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com