Неграмотността е проблем на националната сигурност

36685
Неграмотността е проблем на националната сигурност

Неграмотността е основният проблем на българското общество през последните няколко години. Това каза издателят Дамян Яков,, съобщи агенция "Фокус".

„На това трябва да се обърне сериозно внимание, защото не толкова демографските проблеми и икономическата криза са проблем на българите, а нарастващата неграмотност. Най-обезпокоително би било, че ако не се вземат спешни мерки за ликвидиране на неграмотността, нашият народ няма да има място в историята именно поради тази причина. Страшно е, че нацията се дезинтегрира”, каза Яков.

АФП: Младите българи виждат бъдещето си в чужбина

Обезсърчени от положението в родината си, младите българи виждат своето бъдеще в чужбина, констатира в свой анализ АФП. И цитира проучв...

Децата, които имат добро образование и възпитание, се опитват да се интегрират в други общества и престават да бъдат българи, посочи Дамян Яков. Според него, проблемът не е в размера на българските заплати, а в тоталната липса на надежда и перспектива пред младите българи.

„Проблемът с четенето е проблем на националната сигурност”, допълни Яков. Той предупреди, че ако този проблем не се реши скоро, ще изчезнем като нация. От няколко години издателят твърди, че в българското общество се шири първичната и вторичната неграмотност на децата – дори тези, които са се научили да четат и да пишат в началните класове, по-късно заради липса на интерес към литературата и книгите не правят връзка между писания текст и смисъла на думите. Според издателя, най-важно е да се вземат сериозни мерки за образованието на децата, защото без него ще се превърнем в тор на европейската история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com