Фолклор, баклава, кадаиф и сръбска скара се омесиха в Банско

19791

Демонстрации за приготвяне на кулинарни специалитети от Балканския полуостров и фолклор се сляха ведно в Банско, съобщи БГНЕС.

В най-големия зимен център на Балканите бе открит X-ят фестивал за автентичен фолклор "Между три планини". Събитието е част от националния културен календар, идеята за него се ражда през 2004 година и е съвместен проект на община Банско и Продуцентска къща "Едита Груп". Този фестивал е доказателство за съхранените национални традиции и приемствеността между поколенията, за силата на българския дух и богатството на българския фолклор.

В продължение на два дни централният площад в Банско се превръща в сцена на самодейността - близо 1500 певци и танцьори от цялата страна ще се надпяват и надиграват, за да покажат красивите носии от своя край, чудните народни ритми, запазените обреди и обичаи.

Десетото издание на Фестивала за автентичен фолклор "Между три планини" е много специално. Програмата е обогатена с нови и интересни прояви: представяне на традиционни народни носии от различни етнографски райони и демонстрация на балкански кулинарни специалитети. Майстори готвачи от Гърция, Сърбия, Турция и България демонстрираха своите кулинарни умения в приготвяне на вкусни блюда и десерти.

Майстор Мехмед или просто "Мемо" разкри тайните на турската баклава и кадаиф, майстор Миро пък демонстрира как се прави сръбската скара. "На Балканите се работи, но и яде много", намига майсторът, посветен в тайните на цвърчащата върху огъня скара.

Майстор Миро най-много ни ожали, че сме минали на ток и газ, а сръбска скара ставала най-вкусна само на въглища. Майсторите на миниатюрните сандвичи-хапки от Драма Кика и Василис обясниха, че по-тачено питие в южната ни съседка Гърция е не узото, а ципурото. "Просто защото последното питие, подобно на нашата ракия, се прави от грозде, докато в узото има повече химия", обясняват майсторите. Според тях тайната на гръцката кухня се крие в зехтина.

Две жени от Банско - Мария Захова и Йорданка Стефанова нагледно показваха как се разточва тесто за местния специалитет "кукурини". Двете баби, освен, че показаха в 21 век как са точили на дървената подложка "краг" бабите и прабабите ни, взеха, че изпяха и песента "Катерино, моме". Пееха и точеха, нагиздени в народни носии.

Водещият фестивала актьорът Николай Кимчев раздаде грамоти на майсторите, след което всички разграбиха ядливите "мостри". Кулинарното шоу се организира от Регионалния център за съхранение на нематериалното наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. И тази година гости на фестивала са утвърдените артисти, които са посланиците на българската култура по света. На фестивала за автентичен фолклор по-късно днес ще изнесе концерт фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" с директор Елена Кутева и артистичен директор Георги Андреев. Техният спектакъл ще е поздрав към участниците във фестивала, банскалии и гостите на красивия курортен град.

На фестивала ще участват фолклорни състави, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители от всички краища на България. Мнозина от тях за първи път като самодейците от град Айтос, с Алино и с. Мала Църква, община Самоков, с. Абдовица, Софийска област, с. Поленица и Джигурово, община Сандански и др. Атмосферата на приятелство се подсилва от артистичното представяне на всеки участник. Всички са обединени от желанието да покажат своя талант и да се насладят на изпълнителското изкуство и на най-малките самобитни артисти и на най-възрастните самодейци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com