"Ню Йорк Таймс": Борисов си отива, България затъна в корупция

7715
"Ню Йорк Таймс": Борисов си отива, България затъна в корупция

България е с репутацията на страна, затънала в беззаконие и корупция. Това се казва в анилз на в. "Ню Йорк Таймс" по повод оставката на Бойко Борисов.

Влиятелното американско издание отбелязва, че оставката на кабинета е станала факт след протести срещу цените на електроенергията, продължили цяла седмица и прераснали в сблъсъци с полицията.

По думите на председателя на парламента Цецка Цачева, оставката на премиера и неговия кабинет няма да бъде ефективна, докато не бъде гласувана от парламента. Но тъй като парламентът е под контрола на Борисов, няма съмнения как ще протече гласуването.

Протестите бяха породени от повишените цени на електроенергията и корупционни скандали, както и от назначаването на нов шеф на регулативния орган, която бе обвинена в нелегална продажба на цигари, вследствие което номинацията й бе оттеглена.

Страстите се нажежиха допълнително, след като подаде оставка финансовият министър Симеон Дянков, архитектът на фискалната стабилност в страната. Оставката му бе приветствана и разчетена като признание, че икономическата политика на правителството не работи.

Десетки хиляди българи превзеха улиците в цялата страна; много от тях викаха "Мафия!", а други демонстративно горяха сметки за ток. Опозиционните политически партии се опитаха да експлоатират гнева на народа в светлината на предстоящите парламентарни избори, планирани за юли.

При така стеклите се обстоятелства обаче, изборите вероятно ще се проведат през април или май, като се очаква най-голям дивидент от размириците да извлече Социалистическата партия, понастоящем в опозиция.

България е с репутацията на страна, затънала в беззаконие и корупция. Тя е най-бедната страна-членка на ЕС, със средна месечна заплата от 480 долара.

"Всяка капка кръв е петно за нас. Не мога да гледам парламентът обграден от барикади, не това е нашата цел, нито за това сме дошли - да защищаваме самите себе си от хората", бяха думите, с които Борисов аргументира оставката си.

Борисов е най-колоритната политическа фигура в България - бивш инструктор по карате, екс-бодигард, екс-пожарникар и бивш кмет на София, с бръсната глава и директен език, наричан някога от българите "Батман". Неговата охранителна компания е охранявала бившия диктатор Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, бившият цар, станал премиер през 2001 г.

"Борисов е типичен популистки лидер, дошъл на власт с обещанието за възмездие за бедните. Сега хората осъзнават, че са били излъгани", казва Андрей Райчев, политически анализатор в Галъп Интернешънъл - София.

"Никой обаче не може да предвиди до какво ще доведе неговата оставка. Възможна е дори абсурдната ситуация протестите да продължат срещу... никого. Което означава, че протестиращите са срещу всички".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com