НЗОК излезе на плюс за 2015 година

648
НЗОК излезе на плюс за 2015 година
Снимка: БГНЕС

НЗОК явно е в цветущо финансово състояние, тъй като има излишък от цели 7,3 млн. лева за миналата година. Общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31.12.2015 г. възлиза на 3.133 млрд. лв., а разходите са 3.126 млрд. лв.

В средата на миналата година от Касата традиционно обявиха, че се очертава дефицит в бюджета, а очакванията бяха той да е около 200 млн. лв. Последва гневна реакция на премиера Бойко Борисов и за дни очакваният минус намаля рязко благодарение на обещания за различни мерки - по-добър контрол и възстановяване на суми от фармацевтични компании. Освен това миналата година имаше и преизпълнение на приходите от здравни вноски и бяха събрани 72 млн. лв. повече, припомня в. "Сега".

Бойко Борисов открива частна болница, тя взема милиони противно на закона

Милиони държавни средства ще потекат още от тази година към най-новата голяма частна болница у нас - "Уни хоспитал". Държавни пари ще и...

На болниците през 2015 г. не беше разплатена т.нар. надлимитна дейност за 60 млн. лв. През миналата година за пръв път на Касата беше забранено със закон да плаща на лечебните заведения повече от това, което е определено в договорите им, независимо колко дейност отчитат. Въпреки че бяха направени доста компромиси и изключения, например за клинични пътеки за онколечение, останаха и неразплатени суми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване