Оранжев код в 9 области за силен вятър

5067
Оранжев код в 9 области за силен вятър

Оранжев код е обявен в 9 области на Централна, Югоизточна и Североизточна България за 14 март заради бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Ловешка, Габровска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска, Разградска и Шуменска, като в тези области ще духа силен южен вятър с пулсации 25-29 м/сек. Жълт код е обявен в 18 области за силен вятър – Монтанска, Врачанска, София област, София град, Пазарджишка, Пловдивска, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Смолянска, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, като в последните 4 области силният вятър ще бъде придружен и от обилни валежи от дъжд. Само във Видинска област обявеният код е зелен.

Още преди обяд в югозападната половина от страната ще завали дъжд, като значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област, където късно след пладне и привечер ще се развие гръмотевична дейност. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°. Ще бъде ветровито, в Източна България и северно от планините ще духа силен южен вятър, с пулсации до 25-29 м/сек и там дневните температури ще достигнат 22-24°. В останалата част от страната максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София около 15°. През нощта срещу петък от северозапад ще започне да нахлува студен въздух.

В планините ще бъде много динамично. Ще духа бурен и ураганен вятър от юг-югозапад. На много места, главно в масивите от югозападната част на страната, ще вали дъжд, над 2000-2200 метра – сняг. По Черноморието ще бъде облачно, без съществени валежи. Ще бъде ветровито със силен южен вятър.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност, възможни са щети и жертви. Гражданите се съветват да бъдат много внимателни, в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

 

Очаква ни слънчева сряда

Още преди обяд над почти цялата страна облачността временно ще намалее до слънчево, съобщиха от НИМХ.В следобедните часове, главно над ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com