Пат с избора на главен прокурор

9069
Пат с избора на главен прокурор

Изборът на нов главен прокурор може да се окаже в пат. Кадровици на Темида коментират, че на 20 декември никой от тримата кандидати вероятно няма да събере нужните 17 гласа във Висшия съдебен съвет и ще се стигне до нова процедура. За поста на обвинител №1 се състезават шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, зам. главната прокурорка Галина Тонева и шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

В коридорите на Съдебната палата вече се говори, че за втория тур ще се появят нови двама силни играчи - шефът на Следствието Бойко Найденов, който в момента е и.д. обвинител №1, и градският прокурор на София Николай Кокинов. Очаквало се при новата процедура Найденов да стане титуляр, а Кокинов - негов заместник. При подобно разпределение на постовете пък за градски прокурор на София се спрягат имената на двама настоящи заместници - Божидар Джамбазов и Маргарита Немска.

В началото на седмицата кадровиците от ВСС не са успели да обсъдят правилата за избор на главен прокурор, защото изненадващо са били посетени от експерти на Европейската комисия, научи "Стандарт". Еврочиновниците следят под лупа как ще протече изборът и надеждността на самите кандидати, техният професионализъм и безупречна репутация. Причината е, че досегашните правила за избор на наследник на Борис Велчев бяха разпознати като правила, целящи да осигурят служебна победа на конкретен кандидат.

Спорното е дали при електронен вот анонимността на гласуващите ще е гарантирана, тъй като технически е възможно да се даде информация кой за кого е натиснал копчета, обясниха хора от съвета. За да няма съмнения, първият номиниран - Сотир Цацаров, поиска промяна на правилата. Подкрепи го конкурентката му Галина Тонева.

Филип Владимиров застава начело на Софийския окръжен съд

Филип Владимиров е новият председател на Софийския окръжен съд. Владимиров получи 15 от гласовете на 24-те членове на Висшия съдебен с...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com