Починалата от левкемия Габи била дискриминирана

11716
Починалата от левкемия Габи била дискриминирана

Починалата от левкемия Габриела Йорданова от Русе е била дискриминирана от център „Фонд за лечение на деца". Това установи 5-членен състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщи БЛИЦ.

Дискриминацията е пряка, по признак лично положение, обясни адвокат Андрей Желязков, който заведе делото срещу фонда. Според Комисията Министерството на здравеопазването не е изпълнило задължението си да предприеме всички необходими мерки за постигане на целите на антидискриминационния закон по отношение на хората с онкохематологични заболявания.

Според КЗД към Габи не са се отнасяли по един и същи начин, както с други две деца, в нейното положение. За тях фондът е отпуснал пари за лечение в чужбина, а на Габи - не.

На болните деца е трябвало да се направят допълнителни изследвания със специална техника, която да установи дали има подходящ донор за тях в България, смятат вещи лица. Това обаче не е извършено, но само на Габи е отказано лечение в чужбина.

Родителите на починалото момиченце все още са в Италия, като само майката има работа. Въпреки че мизерстват, няма да се връщат в България заради отношението към тях.

Петгодишната Габриела Йорданова почина през октомври миналата година в Италия, където й беше направена операция по присаждане на костен мозък.

Нека помогнем, да покажем човечност!

Както ви информирахме миналата седмица 32-годишната Ани Паунчева от Пловдив се нуждае от спешна трансплантация в чужбина, за да пребори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com