Предлагат падане тавана на пенсиите само за новите пенсионери и от 2014-та

29075
Предлагат падане тавана на пенсиите само за новите пенсионери и от 2014-та

Готвят се нови реформи в пенсионната система. Правителство, социални партньори и експерти обмислят, дали да не "падне" таванът на всички пенсии. В момента, заради него близо 53 хиляди души получават по-ниски пенсии, отколкото са заслужили, информира БТВ.

В момента, без значение колко сте работили и на какви суми сте се осигурявали, максималната пенсия която може да получите е 770 лева. Или 35 на сто от максималния осигурителен доход. Отпадането на така наречения "таван на пенсиите" се обсъжда от години. А решението е отлагано на няколко пъти.

С 2,5% може да бъдат вдигнати пенсиите

С 2,5% може да бъдат индексирани пенсиите по швейцарското правило, стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов. По ...

В момента близо 53 хиляди българи получават по-ниски от реалните си пенсии. Според последните промени, таванът трябва да падне през 2014-та, но само за новоотпуснатите пенсии. За старите - ще продължи да действа.

„Оставането на тавана за старите пенсии ще създаде голямо напрежение, много вероятно е да предизвика много искания, протести и искове за едно такова дискриминационно решение", смята Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика. За да не се стига до тази ситуация държавата обмисля няколко хода, сред които през 2014-та да премахне таванът за всички пенсии.

Според Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика, това трябва да се случи, защото е очевидна несправедливостта и дискриминацията.

Тепърва идеята ще се обсъжда с експерти и със социалните партньори. Предварителните разчети показват, че ако падне ограничението за всички това ще струва около 120 милиона допълнително на година. А ако падне само за новите пенсии - 12 милиона. За сравнение, в 15 от 28-те държави-членки на ЕС таван на пенсиите няма.

Може ли "Доверие" да стане опасност за пенсионната система?

Ръководството на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България – ПОК „Доверие”, е подало оставка, предаде КР...

Ако не се постигне консенсус за отпадане на тавана за всички пенсии, най-вероятно ще се премине към поетапно вдигане на максималния осигурителен доход. Така максималните пенсии, които са процент от този доход, автоматично ще се увеличат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com