Може ли "Доверие" да стане опасност за пенсионната система?

13844
Може ли "Доверие" да стане опасност за пенсионната система?

Ръководството на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България – ПОК „Доверие”, е подало оставка, предаде КРОСС. Причината е несъгласие с липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. Информацията и мотивите за оставката потвърди Даниела Петкова, която доскоро беше председател на УС и главен изпълнителен директор на „Доверие”.

Продажната цена на мажоритарния дял на ПОК „Доверие” е между 120 и 150 млн.евро. Слуховете сочат, че интерес към фонда е имало от страна на собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и фармацевтичния магнат Огнян Донев. Има и информация в "Капитал", че английска компания с офшорна собственост също може да е следващият собственик на дружеството, което сега се държи от австрийската компания Vienna Insurance group (VIG).

Шефът на БСК към Огнян Донев: Борисов работеше само с вас

Само една организация се срещаше с предишното правителство и само тя печелеше обществени поръчки. Така шефът на Българската стопанска к...

"Няколко месеца след публичното оповестяване на намеренията за продажба на дела на мажоритарния собственик и въпреки дългия период от време все още няма публична информация", каза бившият вече председател на УС на „Доверие” Даниела Петкова. Тя е категорична, че това е в противоречие с ценностите и откритостта, която ръководството на дружеството изповядва.

За опасността от оставка се разбра преди два дни, когато в свое становище КНСБ също изрази опасенията си, че продажбата на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България се прави непрозрачно. "Миналата седмица имаше заседание на Надзорния съвет (НС), където уведомихме акционерите и мажоритарния собственик за решението си. Оставката не е спонтанна. Обмисляме този ход от месеци", твърди Даниела Петкова. Тя е категорична, че "няма връщане назад" за подалото оставка ръководство и то едва ли ще се споразумее с потенциалните нови собственици, които и да са те.

"Доверие" управлява парите за пенсии на 1.25 милиона българи, а активите й възлизат на 1.8 млрд. лв. Това е близо една трета от цялата частна пенсионноосигурителна система.

Каква е ситуацията около "Доверие" и какви са слуховете за смята на собствеността - научете в Expert.bg.

С 2,5% може да бъдат вдигнати пенсиите

С 2,5% може да бъдат индексирани пенсиите по швейцарското правило, стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов. По ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика